A Nagy Háború hőseire és áldozataira emlékeznek Szegeden

Doberdónál, Przemyślnél és a világégés más frontjain szegedi és vásárhelyi bakák ezrei küzdöttek. A 41. Csongrád Megyei Levéltári Napok tematikája az I. világháború befejeződésének századik évfordulója köré épül: a harctéri események mellett a fegyverszünet utáni forradalmakról is szó esik.

3-as huszárok, 5-ös honvédek, 46-os közös ezredbeliek – Szeged, Hódmezővásárhely és a környékbeli települések számtalan kiváló katonát adták az osztrák-magyar hadseregnek.  Az október 4-én, délután négy órától a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában megrendezett Csongrád Megyei Levéltári Napokon rájuk is emlékeznek a meghívott kutatók.

Az izgalmas előadásokból kiderül, miért mondta azt József főherceg, hogy “fogalom volt a szegedi 46-os ezred; a hősiesség és megbízhatóság dicsőséges fogalma”, és az is, hogy vitézségük egyik leghíresebb helyén, Doberdónál mi maradt az egykori bakák után. Varsányi Attila, a megyei levéltár igazgatóhelyettese beszél azokról a honvédekről, akik nem a mellükön tértek vissza kitüntetések keresztjeivel, hanem a front közelében alusszák örök álmukat fejük felett egy fakereszttel. A hazatért hősök közé tartozott viszont Horthy Miklós, akire azonban ma már elsősorban politikusként, kormányzóként emlékezünk – Miklós Péter a Tornyai János Múzeum igazgatója vázolja fel a két pont közötti utat.

A programokon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.

Teljes program:

Dr. Varsányi Attila (MNL CSML, igazgatóhelyettes): Az első világháborúban elesettek országos adatbázisa – a feltárás tapasztalatai

Szemerey Tamás: “Szvobodi kapitány a háborúban.”

Dr. Miklós Péter (Emlékpont Múzeum, igazgató): Horthy Miklós és a “szegedi gondolat”

Csáki Béla (Meritum Egyesület): Doberdo – akkor és most

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (Informatórium), 16 óra

Elnök: Dr. Farkas Csaba (MNL CSML, főlevéltáros)

Forrás és fotó: Tóth Marcell – Csongrád Megyei Levéltár