Hódmezővásárhelyi sikerek az EuroSkills-en 1

Díjátadó ünnepséggel fejeződött be a szakmák Európa-bajnoksága, a EuroSkills Budapesten, 2018. szeptember 29-én szombaton. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megmérettetésen 31 magyar versenyző indult 27 szakmában. Ők 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz, és 8 kiválósági éremmel zárták a világversenyt.

A Csongrád megyei érintettségű indulók mindannyian kiválósági éremmel térhettek haza. Az eseményen mintegy 2000, pályaválasztás előtt álló Csongrád megyei diák pillanthatott be az ott bemutatott szakmák rejtelmeibe a megyei gazdasági önkormányzatnak köszönhetően.

A megmérettetésen indulók közül a szárazépítő szakmában induló Lóczi Gábor 2015-ben a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának (Szentes) tanulójaként nyerte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt.

Hódmezővásárhelyi sikerek az EuroSkills-en 3

Hódmezővásárhelyi sikerek az EuroSkills-en 2

Az informatikai rendszerüzemeltetőként versenyző Orodán Tamás és Déri Levente napjainkban is a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Hódmezővásárhelyi sikerek az EuroSkills-en 5

Hódmezővásárhelyi sikerek az EuroSkills-en 4

A fodrászok között induló Kovács Alexandrát a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Lakossági Kézműves és Szolgáltató Osztályának elnöke, a fodrásztanoncokat 30 éve oktató és hosszú évekig a magyar válogatott trénereként dolgozó Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna, valamint Cseh István, Európa- és magyar bajnok mesterfodrász készítette fel Szegeden.

Hódmezővásárhelyi sikerek az EuroSkills-en

A webfejlesztők között ezüstérmet nyert Balogh Ákos, akit Sisák Zoltán webfejlesztő szakértő készített fel. Sisák Zoltán Hódmezővásárhelyről származik, ahol hosszú éveken keresztül pedagógusként dolgozott. 2007 és 2015 között az informatikai rendszerüzemeltető szakma, 2017-től a webfejlesztő versenyszám szakértője. A szakmai támogatásával felkészített versenyzők a világversenyeken, valamint Európa-bajnokságokon kiváló eredményeket (dobogós helyezés, illetve kiválósági érem) értek el.

A szervezők a pályaválasztás előtt álló fiatalokra is gondoltak, ők a helyszínen interaktív, látványos formában próbálhattak ki különböző szakmákat. A EuroSkills így karrierlehetőségek széles választékát mutatta be, amelyek között mindenki megtalálhatta a számára legmegfelelőbbet.

Az esemény ezért a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységében is kiemelt szerepet kapott: a gazdasági önkormányzat mintegy 2000 diákot utaztatott a megmérettetésre a megye teljes területéről.

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 8 tagintézménye, a Szegedi Szakképzési Centrum 7 tagintézménye, a hódmezővásárhelyi tankerület 19 iskolája, és a szegedi tankerület 16 iskolája vett részt a projektben.

Forrás: CSMKIK
Fotók: SkillsHungary