Megsiratták a látogatók a vásárhelyi retro játékkiállítást 3

Péntektől vasárnap délig mintegy félezren csodálkoztak rá, vagy nosztalgiáztak az űrhajón, a csengős mozdonyon és mindazokon a retró játékokon, melyeket Balla Gábor jóvoltából láthatók ma este 7-ig a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Volt, aki megkönnyezte a viszont látott egykori kedvenceit.

Aki nem látott még Carmen televíziót, a Lemezárugyárban készült géppisztolyt, csengős mozdonyt, űrhajót, mely magától felállt, hogy kinyíljon az ajtaja vagy éppen játék zongorát vagy rollerező bohócot, az most láthatott. És megannyi egyéb olyan gyerekjátékot, mellyel a ’60-as, ’70-es vagy éppen a ’80-as években szórakoztak az akkori kicsik.

A felnőttek nosztalgiáztak, a kisgyerekek pedig rácsodálkoztak, hogy milyen remekül lehetett játszani a számítógépes, okos telefonos korszak előtt is.

Balla Gábor 1500 régi játékot gyűjtött össze, egy a kisfiával tett piaci túrán történtek hatására:

– Körülbelül 6 éve kezdtem el gyűjteni a régi játékokat. Mindig is szerettem a régi, retró dolgokat. Egyszer a fiammal kinn voltunk a piacon, s ő vett egy lemezből készült játékpisztolyt. Így indult a gyűjtőszenvedélyünk. Most körülbelül 1500 darabból áll a kollekció – mondta Balla Gábor. A vásárhelyi gyűjtő a játékait egy alkalommal már bemutatta a porcelángyári napon. – Piacról, vásárokból, az internetről szerzem be ezeket, de nagyon ritkán fel is ajánlanak ilyeneket. Az emberek leginkább ugyanis kidobják a megunt vagy már kinőtt játékokat. Próbálunk minél több régi játékot összeszedni az utókornak, hogy lássák, régen mivel szórakoztak a gyerekek – mondta. Balla Gábor azt is elárulta, hogy minden egyes darab a kedvence.

De hallgassa meg a gyűjtőt, milyen érdekes dolgot mondott még:

A műanyagból készült kisebb, illetve a szintén plasztik nagyobb tank tetszett a legjobban a éves Czombos Szabi. Mint elmondta, odahaza mindig a saját harckocsijával játszik. És persze az összes többi játékával. Azt mondta, hogy már tankos könyve is van és persze katona szeretne lenni, ha megnő.

A 7 éves, a békéssámsoni iskolába járó Sütő Hanna Bodzának az össze játék nagyon tetszett. Azt mondta, hogy odahaza a legszívesebben színezni szeret.

– Azért jöttünk el erre a kiállításra, hogy a kislányomnak megmutassam, hogy az én gyerekkoromban milyen játékok voltak. Az alumínium vasúttal, vagy azzal a kis motoros emberkével magam is játszottam. A kiállított mesekönyvekből is megvan még egy-kettő. Ezek a játékok tartósabbak, mint mostaniak, ezt bizonyítja, hogy még ma is megvannak. És visszaidézik a gyerekkorunkat – mondta Tokárné Spissák Mariann, aki kislányával, Tokár Eszterrel nézte meg a kiállítást.

Retro játékkiállítás a BFMK-ban

retro_játék (3)
retro_játék (1)
retro_játék (4)
retro_játék (2)
retro_játék (7)
retro_játék (6)
retro_játék (9)
retro_játék (5)
Megsiratták a látogatók a vásárhelyi retro játékkiállítást
Retró játékkiállítás a BFMK-ban
retro_játék (11)
retro_játék (13)
retro_játék (12)
retro_játék (14)
retro_játék (18)
retro_játék (15)
retro_játék (16)
Megsiratták a látogatók a vásárhelyi retro játékkiállítást 3
retro_játék (19)
retro_játék (20)
retro_játék (21)
retro_játék (22)
retro_játék (23)
retro_játék (25)
Megsiratták a látogatók a vásárhelyi retro játékkiállítást 1
retro_játék (26)
Megsiratták a látogatók a vásárhelyi retro játékkiállítást 2
retro_játék (24)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...