A mellrák szűrésének fontosságára hívják fel a figyelmet a lánchídi sétán

Ma rendezi meg a hagyományos lánchídi sétát “Minden nő számít!” jelmondattal az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület. A kép a tavalyi sétán készült.

Az egyesület hangsúlyozta: évente csaknem 8500 embert diagnosztizálnak Magyarországon a betegséggel, élete során minden 8-9. nő érintett lesz, ezért nagyon fontos a figyelemfelhívás. Ismertették: a séta előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Délután a Magyar Tudományos Akadémián a már hagyományos, mellrákról szóló konferencián arról hallhatnak az érdeklődők, hogy mit érdemes tudni a szűrésekről és a rákkutatás helyzetéről, valamint arról, hogyan függ össze a testmozgás és az étrend az egészséggel.
A hídséta naplementekor, 18.30-kor kezdődik. Ezen a napon adják át a Körtvélyes Éva újságírói díjat és a Nancy Brinker nagyköveti ösztöndíjat is.

Nancy Brinker 2001 és 2003 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Mellrákban elhunyt nővére emlékére Susan G. Komen A Gyógyításért néven alapítványt hozott létre.

A lánchídi séta iránt érdeklődők további részleteket az egyesület weboldalán találhatnak, a címen. Magyarországon az Egészség Hídja Összefogás Egyesület 2002 óta minden évben megrendezi a hídsétát, hogy felhívja a figyelmet a mellrák veszélyeire és a szűrés fontosságára.