Bravúros nyomozás folyt a múzeumból ellopott óra után 3

Ismeretlen tettes leütötte a házigazdát és ellopta annakezüst óráját. A házigazda emlékezetvesztése miatt nem tudta felidézni a történteket, a tanúk vallomásai alapján kellett kideríteni, ki volt a tettes – ezt a krimit kellett kinyomozniuk mindazoknak, akik részt vettek ma a múzeum Egy megoldatlan rejtély című családi detektívjátékában.

Még a szervezők is meglepődtek, annyi kis nyomozó állt munkába, hogy kiderítse, ki lopta el azt a bizonyos órát. Nem csak a bűnjelek és a tanúvallomások segítették őket, de a vásárhelyi rendőrkapitányság helyszínelő szakemberei is. Ez utóbbiak például azt is bemutatták, hogyan lehet a láthatatlan tenyérlenyomatot egy „varázsszer” és némi vasreszelék segítségével láthatóvá tenni. Persze a kis nyomozók a saját tenyérlenyomatukat magukkal is vihették.

– Nagyon jó volt látni, ahogy a rendőrbácsi és -néni varászlattal előhívták a tenyérlenyomatomat. Azért, mert ez egy jó nyom lett – mondta Szabó Barna Benetton, aki testvérével Szabó Barna Bencével érkezett. A Kertvárosi óvoda süni csoportosa hozzátette, a múzeumi nyomozásban a négyes számú bűnjelet mindenhol keresték, de egyelőre nem találták meg.

Benetton tenyérlenyomatot ad a rendőr néninek.

Ezt a bűnjelet mások is sokáig keresték, míg meg nem találták. Igaz nem a nyomozásnak keretet adó Férfiak a múltból című tárlat legtöbb tárgyát bemutató termekben lehetett meglelni.

A detektívpalántáknak és szüleiknek bizony alaposan meg kellett mozgatniuk a kis szürke agysejtjeiket, hogy a bűnügy helyszínéről és az ottani nyomokból kiindulva rájöjjenek ki a tettes és megleljék az eltűnt ezüst zsebórát.

Többen meg is hökkentek, amikor megpillantották az áldozat, azaz a fejbe kólintott házigazda földre zuhant teste körvonalait az íróasztala előtt.

– Nagyon szeretek nyomozni, azért jöttem el árulta el Zagyi-Musa László Zoárd azzal, számára a megfejtendő rejtély és az ahhoz vezető folyamat is izgalmas. A Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános iskola 4. b. osztályos diákja szülei segítségével törte tovább a fejét a megoldáson.

Zagyi-Musa László Zoárd az egyik nyommal, egy megégett levéllel.

Előtte azonban elárulta, hogy a nyáron részt vett a Sherlock Holmes nyomozótáborban, ahol szintén tárgyakat kellett megtalálni. Igaz azt mondta, neki egyet sem sikerült. A kisfiú a nyáron még rendőrs szeretett volna lenni, most pedig nem tudja – tették hozzá a szülei.

Mások is serényen törték a fejüket, s ha elakadtak a jelenlévő rendőrségi helyszínelő is a segítségükre sietett a bűnjelek értelmezésében.

– A Férfiak a múltból kiállítás finisszázsához érkezve szerettünk volna olyan izgalmas játékot létrehozni, amiben a családok: gyerekek, felnőttek együtt, de akár a fiatalok önállóan is tudnak játszani. Hiszen a Múzeumok éjszakájának az utóbbi két évben az volt a tapasztalata, hogy a vásárhelyiek agyon szeretnek játszani – mondta Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus. A kiállítás kurátora hozzátette: a kiállításon közzétett ezüst zsebóra önmagában is különleges, hiszen számos rejtély övezi a valós történetét. Ez tette kézenfekvőnek, hogy a múzeumi szakemberek is kitalálhassanak köré egy történetet.

De hallgassa meg, milyen érdekességeket is mondott még a néprajzkutató:

A nyomozók közül az idők folyamán egyre többen jöttek rá a megoldásra, s találták meg mind a tettest, mind a zsebórát. Igaz volt olyan, aki annak ellenére fejtette meg a rejtélyt, hogy – mint bevallotta – egy kicsit túlbonyolította a megoldást

Családi nyomozás a Tornyai múzeumban

Bravúros nyomozás folyt a múzeumból ellopott óra után
nyomozás (2)
nyomozás (1)
nyomozás (4)
Bravúros nyomozás folyt a múzeumból ellopott óra után 1
nyomozás (10)
nyomozás (6)
nyomozás (7)
nyomozás (11)
nyomozás (13)
Bravúros nyomozás folyt a múzeumból ellopott óra után 3
nyomozás (16)
nyomozás (17)
nyomozás (18)
nyomozás (20)
Bravúros nyomozás folyt a múzeumból ellopott óra után 2
nyomozás (22)
Családok nyomoztak a Tornyai múzeumban
nyomozás (23)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...