Balla Ákos: a BKIK számomra társadalmi felelősségvállalás

Az ingatlanszakma olyan hivatás, mely a gazdaság minden területét és a társadalom valamennyi tagját érinti – vallja Balla Ákos ingatlanszakértő, aki ennek jegyében vállalt szerepet a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara Ipari Tagozatában. A Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjével a csok társadalmi és ingatlanpiaci hatásai, illetve egy állami bérlakásprogram szükségessége után a legfrissebb albérletpiaci trendekről és a BKIK-ról beszélgettünk. Blogstar-interjú.

– Korábbi interjúinkban szót ejtettünk róla, milyen hatást gyakorolnak az ingatlanpiacra, az ingatlanok értékesítésére és a bérlakáshelyzetre a különböző társadalmi folyamatok, illetve a kormányzat szociálpolitikai döntései és családtámogatási intézkedései. Hogyan reagált az új körülményekre és a változó igényekre az albérletpiac?

– Az albérletpiac is az árak emelkedésével reagált a gazdasági és társadalmi környezetben bekövetkezett változásokra, ugyanakkor hozzá kell tennem, több ok is áll a háttérben. Azzal, hogy rövid távú lakáskiadás, vagyis az airbnb-zés teret hódított Budapest belvárosában, az egyéb módon bérlőket javarészt kiterelte a külvárosokba. Ez is árfelhajtó hatással bírt a belvárosban, de hozzájárul ehhez az igényszintek ön által említett megváltozása is.

– Milyen befolyást gyakorolt ez az albérleteztetőkre?

– Vége annak az időszaknak, amikor bármilyen állapotú lakást ki lehetett adni, és az albérlők kapkodtak érte.

Egyre inkább az figyelhető meg, hogy az igényesen felújított, szépen berendezett, modern gépekkel felszerelt lakásokat keresik. Ehhez a piacnak és a főbérlőknek is igazodniuk kell. Az airbnb típusú bérbeadási piac jótékony hatást gyakorolt az igényszintekre,

de a másik oldalon az is igaz, hogy számos jogi és adózási kérdés maradt megoldatlanul. Az is érdekes tendencia, hogy az albérleti díjak emelkedése nem követte egy az egyben az ingatlanárak növekedését. Ez azért különös, mert ha hosszú távra befektetési céllal vásárolok ingatlant, van egy elképzelt megtérülési időm, akkor amennyiben emelkedik az ár, és a megtérülési időt nem akarom kitolni, ugyanazon a szinten kellene emelkednie a havi bérleti díjnak. Mégsem ez történt.

– Mit jelent ez az ingatlanszakértő számára?

– Egyértelmű bizonyítékot kaptunk arra, hogy az ingatlanpiac ezen szegmensében a bérbevevők pénztárcája szab gátat – de még mindig nem elegendő mértékben ahhoz, hogy az árak csökkenésnek induljanak. Ráadásul sajnos sokan vannak, akik kiszorulnak az albérleti piacról is, mert 70-80 ezer forintjuk lenne e célra, így kis túlzással a híd alá kell menniük aludni, mert ennyiért nem találnak albérletet.

Mind munkaerő-piaci, mind mobilitási szempontból súlyos problémát okoz a magyar gazdaságnak, hogy ezek az emberek a munkahelyük környékén nem találnak albérletet sem, azaz nem megoldott a lakhatásuk.

– Ön a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjeként nemrég szerepet vállalt a megújult Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara Ipari Tagozatában. Mi motiválta erre?

– Úgy gondolom, a gazdaságra a politikai döntéshozásnak van a legnagyobb hatása. E tekintetben az emberek négyévente nyilváníthatnak véleményt, melynek során eldöntik, milyen irányba menjen az ország. A gazdaság második legfontosabb szereplői maguk a vállalkozások. Ezek teremtik a pénzt, az értékek, ezekben alkotjuk meg a jövőt. Ebből a szempontból hitem szerint a közel 170 esztendős múltra visszatekintő Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamarának is meghatározó szerepet kell betöltenie a gazdaságban. Itt kell tömörülniük, egymással üzletelniük és érdekérvényesíteniük az egészséges vállalkozásoknak.

Felelős vállalkozóként, gazdasági szereplőként, adófizetőként, munkaadóként a cégemmel valamilyen formában meg kell jelennem a BKIK-ban ahhoz, hogy a saját szakmámmal hozzá tudjak járulni a jövő alakításához.

– Mit tud ehhez hozzátenni a BKIK-n belül az ingatlanszakma?

– Hivatásom, az ingatlanszakma olyan terület, mely egyrészt rengeteg munkahelyet teremt, másrészt a környezetünkben gyakorlatilag valamennyi területet, gazdasági és társadalmi szereplőt érinti. Gondoljunk csak bele, ha valakinek gyára van, ipari ingatlant birtokol, ha kereskedik, akkor bérleménnyel, üzlettel rendelkezik, így minden vállalkozás mögött ott áll az ingatlan mint olyan és az ingatlanszakma. De ugyanúgy az emberek mögött is, akik a vállalkozásoknál dolgoznak, hiszen számukra a lakhatás és a mobilitás a legfontosabb kérdések a munkavállaláshoz kapcsolódóan.

Túlzás nélkül állíthatom tehát, az én szakmám az egyetlen olyan terület, mely mindenkit érint, legyen az magánszemély vagy vállalkozás, bérlő vagy tulajdonos, vevő vagy eladó.

Úgy érzem, a szakmám és a tudásom is hasznos lehet a BKIK számára. Számomra ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás is.

– Miért?

– Sokakkal ellentétben én nem mentem külföldre. Úgy döntöttem, itthon maradok, idehaza szeretném leélni az életemet, ide vállaltam gyermekeket, itt működtetem a vállalkozásomat.

Azzal tudok hozzájárulni a szakmám, a társadalom és az ország előremozdításához, hogy a következő évtizedekben itthon dolgozom, munkát adok, adót fizetek, illetve a BKIK keretein belül talán még kicsit ennél is többet tudok hozzátenni a jövő építéséhez.

Balla Ákos is részt a KAMARAI NAPOK keretében 2018. október 18-án a Hungexpo B pavilonjában megrendezendő Magyar ipar és kereskedelem napján, ahol a BKIK II. osztálya az építőiparról tart konferenciát és előadásokat délelőtt 10 órától.

Forrás és fotó: blogstar.hu