A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 2

Szobrot állítottak Dr. Genersich Antal halálának 100. évfordulója alkalmából pénteken a vásárhelyi kórházban. Egyúttal a korát meghatározó orvos fiára és lányára is megemlékeztek, akik rendkívül sokat tettek a hódmezővásárhelyi kórházért és egészségügyért.

1918. július 4-én hunyt el id. Genersich Antal, a kolozsvári, majd a budapesti tudományegyetem európai hírű korboncnoka – ennek apropóján avattak szobrot ma a vásárhelyi egészségügyi intézményben.

A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 9

A megemlékezésen Kallai Árpád, a kórház főigazgatója ismertette a doktor életútját. Mint elmondta, önfeláldozó, becsületes és lelkiismeretes embernek ismerték, aki gyermekeivel együtt halhatatlan dinasztiát alkot. Az 1842-ben, Nagyszombaton született Genersich 1866-ban már sebészdoktori, szemész, szülész-mesteri oklevelet nyert. 1865-ben kórboncnoki tanérsegéd, majd 1868-ban már kórházi boncnok főorvos lett. 1870-ig Németországban is járt, majd megalapította a magyar kórbonctani intézet gyűjteménytárát. Később Kolozsvár tiszteletbeli főorvosa és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett.

A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 3

– Gyermeke, ifj. Genersich Antal (1876—1944) pedig 1940-ig a vásárhelyi kórház igazgatója volt. 1905-ben, Bakay Lajos halála után kapta meg az igazgatói kinevezést a Serház téri kórházban, majd 1911-ben lett a mai Erzsébet kórház vezetője.  Méltán nevezhetjük kórházépítőnek, ugyanis a kórház kialakítása és számos beruházás fűződik a nevéhez, illetve az ő idején nyílt meg a kakasszéki szanatórium is – elevenítette fel Kallai Árpád. Hozzátette, testvére, Genersich Margit az első magyar női orvostanhallgatók közé tartozott, és szemész főorvosként szintén a vásárhelyi betegeket gyógyította.

A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 1

Az avatáson Lázár János országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Kifejtette, a mai világban ugyan sokan üzletként és szolgáltatásként tekintenek az egészségügyre, azonban ez nem helyes. – A gyógyítás felelősségen, valamint az orvos és a beteg között bizalmi viszonyon alapul, ami során kulcskérdés a szolgálat és az emberség. Orvos és orvos között is van különbség. Genersich Antal a legkülönbek közé tartozott, ugyanis a két világháború között egy új intézményt hozott létre – jelentette ki a politikus, arra bíztatva a kórházban dolgozókat, hogy merítsenek példát a néhai igazgató szakmai felkészültségéből, emberségéből.

A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 8

Tankó Attila, a Genersich Antal Alapítvány titkára az alapítvány munkásságát ismertette a megjelenteknek. Mint elmondta, céljuk a Genersich után fennmaradt szellemi örökség ápolása, ami érdekében minden évben díjakat osztanak ki orvostanhallgatók között, tanulmányutakat szerveznek, illetve határon túli akciókat szerveznek.

A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 13

A megemlékezésen a néhai kórházigazgató tiszteletére állított emléktáblát is megkoszorúzták a résztvevők.

A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 16 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 12 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 15 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 11 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 14 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 7 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 6 A halhatatlan dinasztiára emlékeztek a vásárhelyi kórházban 5