Baseballütő

Márki-Zay Péter támogatói az utóbbi hetekben megfélemlítéssel, lejáratással, késeléssel, deresre húzással, botozással és egy tüntetéssel fenyegették a helyi újságírókat. A szeretet hatalma azonban kiárad: most már budapesti újságírók baseballütővel történő megveréséről beszélnek.

„Mind a kettőt erélyesen jobb gondolkodásra kellene segíteni… talán egy baseball ütővel…”

Az alábbi komment gondolataink elektronikus papírra vetésének pillanatában másfél, cikkünk megjelenésekor két napja éktelenkedik Márki-Zay Péter polgármester a város és az ország közügyeiben rendszeresen és aktívan állást foglaló, véleményt formáló édesapjának Facebook-felületén. Márki-Zay János a Blogstar alapítója, Csúri Ákos vasárnapi üzenetét tolmácsolta saját nézőpontjából, melyben kollégánk éppen arról írt, hogy Márki-Zay Péter egyik élő videójában Lázár János erőszakos haláláról beszélt. A polgármester édesapja pedig nekiállt, hogy kiossza Csúri Ákost és bloggertársát, Bayer Zsoltot. Szíve joga, hiszen demokráciában élünk, véleményszabadság van, és az is természetes, hogy minden apa igyekszik megvédeni a kisfiát.

Egy fotót is közölt róluk, annak kapcsán érkezett egy vásárhelyi, Márki-Zay Péter által népszerűsített profilképkerettel rendelkező illető fent idézett hozzászólása. Melyet azonban senki sem ítélt el, senki sem törölt, sőt, már több mint fél tucatnyian kedveltek is.

Baseballütős komment

A demokráciát, a sajtószabadságot és a saját kereszténységét hirdető Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen rátámadt a sajtóra, és divatot teremtett a hívei, támogatói között a médiumok, sőt, az újságírók mocskolására, erőszakkal fenyegetésére. Most azonban a „szeretet hatalma” szintet lépett, már az országos sajtót is baseballütővel kell jobb belátásra bírni.

Mindez nem azért fontos, mert azt gondoljuk, Bayernek és Csúrinak valóban félnivalója lenne, hanem azért mert nagyon jól megmutatja a Márki-Zay-tábor legfontosabb jellemvonását, a más véleményen lévők hazugozását, megfélemlítését, elnyomását, megsemmisítését. Ez Márki-Zay Péter retorikájának legfontosabb része: szüntelenül háború van, aki nincs velünk, az ellenünk van, aki mást gondol, vagy mást mond az hazudik, eltiporjuk.

Ez a háborús retorika tartja össze a támogatókat, és ez ad lehetőséget nekik arra, hogy a józan, érveken és tényeken alapuló gondolkodást nyugodtan és a bűntelenség érzésével, lelkiismeret-furdalás nélkül a sarokba dobják. Ha azt hallják, a polgármester valójában nem csinál semmit a városért, akkor ez hazugság (bár az ég világon semmi nem bizonyítja az ellenkezőjét). Ha azt látják, hogy a város tönkremegy, akkor arról a Fidesz tehet. Ha azt olvassák a sajtóban, hogy a polgármester törvényeket sért, családokat tesz tönkre, kirúgásokkal, megfélemlítéssel vezeti a városházát, akkor ez biztosan „Lázár műve”…, és sajnos még sorolhatnánk.

Elveszett a józan ész, eltűntek az érvek, a tények semmivé válnak, és a politika szerves részévé vált a fizikai erőszak és fenyegetés.

Nem is oly régen szerkesztőségünk munkatársainak címeztek késeléses fenyegetést a Márki-Zayhoz köthető egyik közösségi oldalon, majd a polgármester sajtóellenes demonstrációján egyik idős támogatója a Márki-Zayról csúnyákat író újságírók deresre húzásáról és megbotozásával tüzelte fel az egybegyűlteket. A közönség pedig jót vihogott és tapsikolt rajta, majd demonstratívan a szerkesztőségünk elé vonultak, hogy a tudtunkra adják, nem nézik jó szemmel, hogy a polgármester támogatói köréről lerántottuk a leplet.

Ez a Márki-Zay-féle demokrácia, és ez a sajtószabadság: aki rosszat mer írni róla, azt meg kell szégyeníteni, meg kell fenyegetni, meg kell félemlíteni, és ki tudja, ha mindez mégsem vezet eredményre, talán valóban jön a szurkálás vagy a baseballütő, majd Márki-Zay jól ismert kommentje: sajnálom, de megértem.

Csak mi gondoljuk úgy, hogy rossz az irány???

Illusztráció: borsonline.hu