Külföldi bírók látogatása a Szegedi Ítélőtáblán

Három külföldi bíró ismerkedett a Szegedi Ítélőtábla munkájával  kedden a táblabíróság Sóhordó utcai épületében. Lucia Iodice (Olaszország), Csilla-Noemi Nagy (Románia) és Sebastian  Jungnickel (Németország) a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettesétől, dr. Hámori Attilától kapott részletes beszámolót a táblabíróság munkájáról.

Az elnökhelyettes szólt az ítélőtábláknak a magyar bírósági rendszerben betöltött helyéről és szerepéről, körbekísérte a vendégeket táblabíróság épületében, miközben az itt folyó munkáról beszélt. Az elnökhelyettes az ítélkezési gyakorlat mellett szót ejtett az ítélőtábla fennállása óta, vagyis az elmúlt 15 évben elért eredményeiről.

Külön kiemelte: a Szegedi Ítélőtábla folyamatosan részt vesz az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett szakmai és igazgatási programokban, és kiváló kapcsolatot épített ki az illetékességi területéhez tartozó törvényszékekkel. Elmondta: a Szegedi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodás megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy a Szegedi Ítélőtábla eredményesen részt vállaljon a jogászképzésben is.

Az ítélőtáblára ellátogató bírák az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) által működtetett és az Európai Bizottság által támogatott bíróképzési csereprogram keretében az Országos Bírósági Hivatal és a Szegedi Törvényszék vendégeiként ismerkednek a magyar bírósági rendszer működésével.

Forrás és fotó:
Bátyi Zoltán, sajtótitkár-Szegedi Ítélőtábla