Egekbe szöktek az albérleti árak Vásárhelyen

Míg tavaly havi 30 ezer forintot kellett kipengetni egy átlagos 45-50 négyzetméteres albérletért, idén ez az összeg már 45-55 ezer is lehet. Persze a bérlemény komfortfokozata és állapota is befolyásolja az árat. És ehhez jön a rezsi. A képen: albérletek a legnépszerűbb vásárhelyi hirdetőújságban.

– Amikor albérletet kerestünk, mert amiben laktunk, az egyik napról a másikra eladta a tulajdonos, két dologgal szembesültünk: az egyik, hogy bár rengetek az üres ingatlan a városban, nehéz ilyet találni. A másik, hogy míg a régiben havi 30 ezret fizettünk, addig tavasszal már ennyiért legfeljebb kutyaólat kaptunk volna Öreg-Kishomokon – panaszolta Zsanett, aki kérte, igazi neve ne szerepeljen írásunkban. Mint mondta, egy 48 négyzetéteres erősen felújításra szoruló lakásba költöztek végül a városban, de azért már havi 45 ezret kell kipengetniük, és persze a rezsijüket.

Egekbe szöktek az albérleti árak Vásárhelyen 1

Nemcsak kínálat, kereslet is van.

Az árak nem véletlen szálltak el. Az egyik oka az volt, hogy az önkormányzati bérlakások bérleti díját tavaly áprilisban 10 százalékkal emelte meg a vásárhelyi képviselő-testület. Ez a piaci alapon bérbe adott lakásoknál azt jelenti, hogy 40 ezer és 60 ezer forintos lakbéreket is fizetnek az azokban élők. De a közgyűlési rendelet táblázatában szerepel havi több mint 70 ezerért bérbe adott, 122 négyzetméteres belvárosi tetőtéri lakás, igaz 10 ezerért lehet bérelni összedőlőben lévő Andrássy utcai 77 négyzetméteres is. A magánszemélyek által bérbe adott lakások havi díja ezekhez igazodott.

És persze az áremelés oka lehet a kockázat is, amit az egyik lakástulajdonos panaszolt el: bérlői nem csak jelentős rezsihátralékot hagytak maguk után hátra, de távozásukkor még a vécékagylót is magukkal vitték.