Német cserediákok Vásárhelyen

Német tanulók ismerkednek Hódmezővásárhellyel és a Németh László Gimnáziummal. A vendégek a Parlamentbe ellátogattak.

Pénteken érkeztek Magyarországra a Németh László Gimnázium ulmi vendégei. Hétfőn többek között íjász- és barantabemutatóval kedveskedtek nekik a vásárhelyiek.

Német diákok Vásárhelyen

Bozsérné Bányai Rékát, a gimnázium szaktanárát kérdeztük az immár tizennégy éve virágzó német-magyar cserediákprogramról, melyben Hódmezővásárhely, azon belül is pedig a Németh László Gimnázium és Általános Iskola partnere egy ulmi oktatási intézmény, a St. Hildegard Gimnázium.

– Az idei évben is hasonló programokkal készültünk az országba érkezőknek, mint az előzőekben, vagyis a repülőutat követően, érkezésükkor Budapesten találkoztak először egymással a diákok, akiknek az első közös programjuk a Parlament látogatása volt, majd ezt követően a hétvégét minden Ulmból érkező diák a fogadó családnál töltötte 

– kezdte a szakember.

A Hódmezővásárhelyen eltöltött kevesebb mint egy hét alatt az ideérkező tizennégy német diák betekintést nyerhet a város által megőrzött örökségbe, például a híres fazekasmesterségbe, belekóstolhat a magyar hagyományokba, és nem utolsósorban a szomszédos Szeged nevezetességeit is megtekintheti majd, például a Szegedi Paprika Múzeumot.

De mit jelent a vásárhelyi iskolának egy ilyen cserediákprogram?

– Elsősorban is lehetőséget biztosít a kommunikáció idegen nyelven való gyakorlására. Kiemelhető, hogy a német mellett az angol nyelv is erősen előtérbe kerül ilyenkor. Valamint a tapasztalatcserék, egymás szokásainak a megismerése és átadása is fontosak. Tavasszal pedig Németország is ugyanígy vendégül látja majd a mi diákjainkat

– magyarázta el Bozsérné Bányai Réka.

Német cserediákok Vásárhelyen

A magyar-német szakos tanárnő elmondta, hogy a város hangulatával való ismerkedés, azaz a mezővárosi, pusztai hangulatba való belekóstolás is igencsak fontos. Emellett az iskolai életbe is bevezetik a vendégeket különféle órákkal és egyéb programokkal. Pozitív hozadéka ennek a kezdeményezésnek az is, hogy komoly és erős barátságok köttetnek a különböző kultúrával rendelkező tanulók között, akik a cserediákprogram befejeztével is ugyanúgy keresik és látogatják egymást. Bozsérné Bányai Réka hangsúlyozta, hogy barátságos képet festeni Hódmezővásárhelyről és Magyarországról, ami akár visszahívásra is ösztönöz.

Szántó Mihály, a Németh László Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója egyedüli fiúként vesz részt a csütörtökig tartó programban, ennek ellenére örömmel fogadta be magához a német hölgyet.

– Természetesen tartottam attól, hogy hogyan fogunk egymáshoz viszonyulni, hiszen mégiscsak ő egy sokkal fejlettebb világból érkezett, mint amilyenben mi élünk. Ennek ellenére úgy látom, hogy nagyon jól érzi itt magát. Angol nyelven kommunikálunk egymással, ugyanis a szüleimnek is az angol nyelv az, ami könnyebben megy. És szerencsémre ők kiválóak a szervezésben is, így aztán az elmúlt hétvégén nem unatkoztunk. Jártunk Ópusztaszeren és Szegeden is.

Német diákok Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi diákoknak a 2019-es év tavaszán lesz majd lehetőségük arra, hogy cserediákként Ulmba látogassanak.

Íjászkodtak és barantáztak az ulmi diákok Vásárhelyen 12  Íjászkodtak és barantáztak az ulmi diákok Vásárhelyen 9 Íjászkodtak és barantáztak az ulmi diákok Vásárhelyen 8 Íjászkodtak és barantáztak az ulmi diákok Vásárhelyen 7 Német diákok Vásárhelyen

Fotók: Gémes Sándor