Kuka

Gyurcsány-párti politikusok ugyanis nemrég már feltalálták a „Fogadj örökbe egy kukát!” akciót. És ha ez még nem lenne elég, úgy tűnik, korántsem lelkesednek a szuperprojektért a vásárhelyiek.

Mikor már azt hittük, a sokat kritizált Márki-Zay Péter megrázta magát, és előállt az első igazi, önálló, nagyívű városfejlesztési ötletével…

Csakhogy. Jó lövés, bedobás – hogy a sportriporteri klasszikust idézzük.

Csütörtökön robbant a bomba, miszerint „Fogadj örökbe egy kukát!” címmel indít köztisztasági programot Hódmezővásárhely önkormányzata. A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata elnevezésű Facebook-oldalon dörgölték a városlakók orra alá a legújabb elképesztő lehetőséget, amivel önkéntes alapon támogathatják a települést. Laza 17.900 forint+áfába fájna ez nekik…

„A kezdeményezés lényege, hogy cégek, szervezetek, magánszemélyek megvásárolhatnak egy-egy kukát, melyet a városüzemeltetési csoport munkatársaival egyeztetve helyeznek ki. Az edényeken feltüntethetik az adományozó nevét”

– olvashattuk a részletes magyarázatot.

Nos, az első reakciókból úgy tűnt, ezzel a szúrós szagú mestertervvel már a vásárhelyieknél is betelt a kuka, pontosabban a pohár. A Márki-Zayhoz köthető felületen is a legtöbben arra mutattak rá, hogy

a városháza kezd átesni a ló, pontosabban a kuka túlsó oldalára, és lassan elvárja, hogy mindent a lakosság intézzen – helyette.

Az sem aratott osztatlant sikert, hogy az emberek a szeméttárolón olvasgassák nevüket. (Alább szemezgetünk a gyöngyszemekből.)

Pikantériája a történetnek, hogy (üssék be a Google-ba!) létezik már Magyarországon egy pontosan, betűről betűre ugyanígy keresztelt, vagyis „Fogadj örökbe egy kukát!” elnevezésű akció, melyet – bizonyára a véletlen műve – néhány hónappal, illetve héttel ezelőtt hívtak életre, és a sajtónyilvánosan a napokban indítottak útjára. Mégpedig – hogy, hogy nem… – a Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi XV. kerületben (Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán). Ott, ahol amúgy szeptember 30-án időközi polgármester-választást tartanak, miután Hajdu László polgármester országgyűlési képviselő lett. Minő furcsaság, éppen arról a Hajdu Lászlóról van szó, akit Márki-Zay Péter olyan DK-s politikusként szokott emlegetni, akit ő maga is tisztel és elismer (legutóbb a Magyar Hangnak vallott erről).

Hajdu Lászlóról, akit Márki-Zay Péter amúgy személyesen, videó- és hangüzenettel is támogatott a tavaszi országgyűlési választási kampányban, és akivel azóta is szoros a kapcsolata.

Szóval a XV. kerületet nyár óta polgármesteri jogkörrel (bevallottan a Márki-Zay által ajnározott Hajdu javaslatára) egyelőre Németh Angéla alpolgármester irányítgatja a DK (plusz Liberálisok, RÁTE) színeiben, és ő indul majd 30-án is a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok támogatásával. (Az LMP nem állt mellé, mert „Gyurcsány sakkfigurájának” tartja…) Hajdu Parlamentbe kerülését követően a gyurcsányista alpolgármester bábáskodott a Rákospalotán kiötlött és meghirdetett, majd éppen most kedden – hivatalos „kukaavató” keretében, mert ilyen is volt! – beüzemelt kampányszagú kukaprojekt fölött is, melynek névazonos kistestvére hirtelen, csütörtökre Hódmezővásárhelyen megszületett.

Akár koppintás, akár a gonosz és fondorlatos véletlen műve, a vásárhelyiek nem lelkesednek azért, hogy kukát adományozzanak a városnak (hiszen néhány nap múlva a közfelháborodás miatt félreérthetőségre hivatkozva Márki-Zayék „Adományozz egy kukát”-ra módosították a gigaprojekt nevét.) Ahogy fentebb ígértük, néhány üzenet a kuka mélyéről fideszességgel aligha vádolható Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálatáról, ahol bizony többségben vannak a – legyünk stílszerűek – „Morgók”. Olvassák a kommenteket!

No comment. Ez a vásárhelyi valóság.

Nem mondjátok, hogy még a szemetet is eladják? Minden vágyam, hogy egy koszos kukán lássam a nevem. 🙂

Adjuk el a városban lévő fákat is 3 milláért/db. Akkor legalább a tulajnak kellene metszeni és a leveleket is összeszedni!

Na Ne!!!

Azért ne essünk át a ló (jelen esetben a kuka) másik oldalára!

Én szeretném még az Alma együttest, persze önkéntes alapon, ha vállalják (miért ne tennék meg!), és minden örökbefogadott kuka mellett elénekelnék a “Szuperkukák” című dalukat! Velük énekelném!

Úristen mi jön itt még?

És ha egy vidort szeretnék?

Így áll az osztályharc? Kukát lehet örökbe fogadni ? Ez aztán a színvonal ! Gratulálok !

Itt az a probléma,hogy lassan már elvárja az önkormányzat, hogy mindent a lakosság intézzen! Fűnyirás, szemétszedés, játszótér karbantartás, kukavétel, Mártély rendbetétele, van olyan amit őnerőből elintéz? Helyettem mikor jön be dolgozni valaki a hivatalból?

Na de komolyra fordítva: azért ezt az ötletet erősen problémásnak tartom. Hogy egyes emberek kukákat vásároljanak a város részére, amibe mindenki dobálja a szemetét. Miért tenné bárki?! Egy dolog az önkéntes munka, ami jó program a szabad levegőn, télen majd ott lesz helyette a kötelező hódúrás. Akkor már inkább építsék be a szemétdíjba, az úgyis szerény most Vásárhelyen (szerencsére). Minimális emeléssel háztartásonként jelentős bevétel lenne, amit erre fordíthatnának.

Borítókép: pixabay.com