A téglagyári tanösvényen zárták az Európai Mobilitáshetet

Rengeteg család és fiatal látogatott ki a Téglagyári tóhoz Hódmezővásárhelyen, szombaton délelőtt.

Az Európai Mobilitási Hét zárónapján rendezett rendezvényen résztvevők piknikeztek, kemencében sütöttek kenyeret és túrós lepényt, valamint együtt élvezték a természet szépségeit a madárvédelmi szempontokból is fontos Téglagyári tanösvényél.

Beköszönt az őszies időjárás Hódmezővásárhelyre is, de a szeles idő sem szabott gátat szombaton a természetbe vándorló lakosoknak. A gyerekek fogócskáztak, nyilaztak, fára másztak, játszottak a Téglagyári tó meseszép környezetében, míg a szülők pikniket készítettek és tartalmas társalgást folytattak barátaikkal a természet lágy ölén.

A Szeretem Vásárhelyt program képviselői kemencében sült finomságokkal vártak minden érdeklődőt, így a vendégeknek lehetősége volt megkóstolni milyen az igazi, kemencében sült vásárhelyi túrós lepény.

Walterné Böngyik Terézia, a Szent István Általános Iskola intézményvezetője a Rádió 7-nek elmondta, hogy a természeti környezet azoknak a nagyszülőknek a világát idézi, akik a gyermekek számára is fontos hagyatékot hagytak a jövő generációira.

– Kemencében sülnek a kiscipók, amit nagy örömmel dagasztanak a kis kezek, de a hírös vásárhelyi túrós lepényt is helyben, kemencében készítjük. Fontos, hogy ezeket a gyermekek megismerjék, hiszen ettől vagyunk vásárhelyiek, ez a mi vásárhelyi életérzésünk – fogalmazott az intézményvezető.

Az egy hetes rendezvény zárónapján sorsolást is tartottak, aminek a fődíja egy kerékpár volt. A Mobilitási Hét ideje alatt pontgyűjtő füzet segítségével vezethették a résztvevők azt, hogy mikor és hol jelentek meg. Aki ezt a füzetet leadta, az pályázhatott eséllyel a kisorsolt kétkerekűre.

A tó partján fellépett az Árendás Néptáncegyüttes is, de több hagyományőrző csoport is tiszteletét tette a helyszínen. A Téglagyári tó természetvédelmi és madárvédelmi szempontból is kiemelten fontos területe Hódmezővásárhelynek, így a madárvédőkkel is lehetősége volt az érdeklődőknek etetőt készíteni szárnyas barátaink számára. – írta a Rádió 7.