Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 14

Szüreti játékokkal, néptánccal és zenés előadásokkal várták a Sóshalmi Olvasókörbe látogatókat szombaton. A programok célja az volt, hogy népszerűsítsék a területre jellemző szőlőtermesztést és borászatot.

– Tavaly szerveztünk először szüreti napot a Sóshalmi Olvasókörben, az idén azonban a Klauzál Gábor Általános Iskola székkutasi tagintézményének egy nyertes pályázata által két naposra bővítettük a rendezvényt. Pénteken közel 400 gyermeket fogadtunk, akik lovaskocsikázhattak és szórakoztató zenés előadáson vehettek részt – nyilatkozta lapunknak Molnár Ernő, az olvasókör elnöke.

Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 12

Szombaton pedig nem csak az óvodásokra és az iskolásokra, hanem az egész családra gondoltak. Felelevenedtek a szüreti hagyományok, így a látogatók betekintést nyerhettek a mustkészítés rejtelmeibe, valamint népi játékokat és a székkutasi ovisok fellépését tekinthették meg. Természetesen nem hiányozhattak a népdalok és a nóták sem.

Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 28

A Szüreti Napokra Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is ellátogatott, aki a hagyományokról és a jelenlegi aktualitásokról egyaránt beszélgetett a jelenlévőkkel.

Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 4

A programok egészen késő délutánig tartanak: 14 órakor a Léghajó Meseszínház, 15 órától Labozár Antal, 16 órától pedig a Bessenyei Szépkorúak Tánccsoportja lép színpadra.

Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 19

Sóshalmon a homokos talaj miatt évszázadok óta foglalkoztak kis mennyiségben szőlővel, a nagyüzem azonban a Rákóczi TSZ által az 1960-as években kezdődött. A környéken így több mint 50 évre nyúlik vissza a gyümölcs termesztése. A terület legismertebb borásza talán Takács Ferenc, aki szerte az országban szép sikereket ért el a sóshalmi borral.

Két napig a szőlőt és a bort ünnepelték SóshalmonAz esemény egyik főszervezője Székkutas községe volt, így Szél István, a település polgármestere is megjelent a mulatságon.  Fotó: radio7.hu

Szüreti Napok Sóshalmon

Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 14
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 4
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 1
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 3
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 5
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 2
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 7
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 8
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 9
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 11
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 10
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 6
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 13
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 15
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 12
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 16
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 17
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 22
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 20
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 18
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 19
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 23
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 21
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 28
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 24
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 25
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 26
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 29
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 27
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 30
Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 14 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 4 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 1 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 3 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 5 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 2 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 7 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 8 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 9 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 11 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 10 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 6 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 13 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 15 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 12 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 16 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 17 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 22 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 20 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 18 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 19 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 23 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 21 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 28 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 24 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 25 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 26 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 29 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 27 Két napig a szőlőt ünnepelték Sóshalmon 30
Fotók: Gémes Sándor