Soros György és Bokros Lajos

A bevándorlást támogató bukott politikus volt a sajtóellenes performansz egyik sztárvendége. Lehet, hogy kerítésszaggatónak becézett Botka László mellett ő lesz Márki-Zay új ellenzéki pártjának arca?

A vicctüntetések hetét hagyta maga mögött az ellenzék. A fővárosban az őszödi hazuságbeszéd atyja, a nemzeti elkúró, Gyurcsány Ferenc hirdette meg a soha véget nem érő kormánybuktatást, mely két nap vergődés után az érdeklődés totális hiánya miatt elmaradt. Hódmezővásárhelyen a materialista keresztény Márki-Zay Péter a helyi sajtó ellen vitte utcára pár száz emberét.

Ha már nem megy ésszel, próbáljuk meg fizikai erővel – gondolhatták a Facebookon testépítő troll hangoskodók. A tüntikék ezért olyan tartalmasra sikerültek, hogy Budapesten a bősz Gyurcsány-hívők Orbán Viktor arcképével ellátott hordókat csépeltek izomból láncos ütőkkel, Vásárhelyen pedig a zajos Márki-hívők az újságírók megbotozásáról hadováltak.

DK-tüntetés

Ez lenne a szép, új ellenzéki világ?

Vásárhelyen Márki-Zay egyik nagy támogatója viccesnek érezte (ha komolyan gondolta, sokkal veszélyesebb), hogy deresre húzná a Kossuth téren azokat az újságírókat, akik csúnyákat irkálnak kedvenc politikusáról, és szép demokratikusan huszonötöt rájuk is húzna.

A címzetes professzori gondolatokat roma prezentációk követték (sajátos élt adott a tüncinek, hogy a felszólalók fele a cigány kisebbséget képviselte). Fehér István úgy fogalmazott, „a cigányság föleszmélt arra, hogy jött egy ember, Márki úr”. Szerinte eljött az ideje, hogy a vásárhelyi cigányság a saját kezébe vegye a sorsa irányítását, és „nincs pardon”. Nem fejtette ki bővebben, mire gondol, ám azt is mondta, tisztességes bérért tisztességet munkát végeznének a cigányok, „de a közmunkaprogramban 52 ezer forintért mit várnak el”? Fehér István kezdte, a Cseri Tamás képviselőt nemrég „autó után köttetéssel” fenyegető Mátray Attila folytatta a cigányság nevében a fideszes politikusok támadását. A helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke, akit nemrég lemondásra szólított fel a Fidesz, miután kiderül: egy kisajátított Csengettyű közi rokkantparkoló köthető a nevéhez. Mátray kikérte magának, hogy miért ne települhetnének cigány családok a belvárosba: „akkora katasztrófát jelentene, valakinek szúrná a szemét?”

Nemcsak a romák kaptak hangsúlyos szerepet a felvonuláson. Itt volt ugyanis Bokros Lajos is, akinek a hírhedt Bokros-csomagot köszönheti a nemzet. A pakkot, amiben ugyan nem volt köszönet! A kiigazítást, melynek egyes elemeit az Alkotmánybíróság egy tollvonással „igazította ki”.

Ki tudja, hozzá hasonlóan hányan érkeztek még Budapestről vagy vidéki településekről azért, hogy a vásárhelyi sajtó működése ellen demonstráljanak… Persze aligha valószínű, hogy Bokrost bokros teendői mellett a vásárhelyi média állapota izgatta volna fel. Lehet, azért rándult le vidékre, hogy az új ellenzéki párt megalapításáról egyezkedjen a vásárhelyi városvezetővel. Ki tudja, nagyon is könnyen elképzelhető, hogy a kerítést „értelmetlen vasfüggönynek” nevező szoci Botka László mellett a Horn-miniszter Bokros Lajos lesz Márki-Zay új pártjának egyik kulcsfigurája. Lehet, hogy éppen erről tárgyaltak Vásárhelyen?

Bokros Lajos

Hiszen nagyon is hasonlóan gondolkodnak Orbán Viktorról, a Fideszről és a bevándorlásról.

A Márki-Zayhoz húzó Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalomnak csúfolt mérhetetlen viccpárt elnöke a migrációs válság 2015-ös kirobbanásakor ezeket vetette papírra:

„Ha kormány lennék, azonnal elfogadnám a valamiféle kvóta szerinti elosztást. Hazánk gazdasági érdeke és politikai kötelessége részt venni az európai összefogásban” és „azonnal megkezdeném a hazánkban letelepedni kívánó menekültek szétosztását az üresen álló ingatlanokban.”

Sajtótájékoztatón állt ki a migránsok mellett, mert úgy vélte,

„a gazdasági bevándorlók befogadása nemzeti érdek, hiszen jó kormányzás mellett munkahelyeket teremtenek, adót fizetnek, utánpótlást jelenthetnek az elöregedő, fogyatkozó magyar társadalom számára.”

Nem is csinál titkot belőle, ki a politikai gazdája. Tavaly nyílt levelet jelentett meg az Élet és Irodalomban, ahol Soros Györgyöt az egyik legnagyobb magyarnak nevezte.

„Akarom, hogy tudd, sokan vagyunk, akik azt gondoljuk, sőt merjük hirdetni, hogy Széchenyi István dicső nyomdokain haladva Te vagy az egyik legnagyobb magyar”

– írta a bevándorlást támogató spekulánsról.

A Soros ellen harcoló Orbán Viktort és a Fideszt pedig egyre élesebben támadja. Már 2017-től sajtóközleményeiben fasisztázza a miniszterelnököt és a kormánypártot is. „Végre!”– ezzel a felkiáltással üdvözölte hivatalos közösségi oldalán nemrég a Magyarországot elítélő bevándorláspárti vádirat, a Soros–Sargentini-jelentés elfogadását. Orbán Viktor strasbourgi beszéde kapcsán pedig azt írta: a kormányfő „megbolondult”, „lassan a vezér elméje meglágyul.”

Mi nem akarunk belemenni abba a parttalan és etikátlan vitába, kinek az elméje lágyult meg. Arra viszont felhívnánk a figyelmet, hogy a sok hasonló eseményt megjárt, Vásárhelyről tudósító újságírók szerint körülbelül 300-an kísérgethették hétfőn este a sajtóra rontó Márki-Zayt. Ezt a balliberális és jobbikista médiának sikerült 1000-1200-1500-ra „felálmodnia”. Ha szer nélkül ment, akkor elismerés érte. Ezek után viszont már csak azt nem tudjuk, vajon a márkisták hány botütéssel jutalmaznák az efféle hazudozó sajtómunkatársakat…

A fotók forrásai: Válasz.hu, 444.hu videója, Vásárhely24