Orbán Viktor álláspontjának győzelmét bizonyítják az elmúlt napok eseményei

Szerda este megkezdődött az ausztriai Salzburgban az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács (ET) informális ülése. A kétnapos EU-csúcsot az ET soros elnökségét adó osztrák kormány hívta össze – írja az Origo.

Az első napon az Európai Néppárt (EPP) is tanácskozott. A fő téma természetesen az illegális migráció és a határvédelem kérdésköre volt.

Sajtóértesülések szerint a résztvevők megvitatták a legújabb fejleményeket ezzel kapcsolatban, és értékelték az illegális migránsok számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén történt előrelépéseket.

Újdonságnak és egyben Orbán Viktor magyar kormányfő hatalmas győzelmének tekinthető, hogy a csúcson végre a határvédelem és a határbiztonság tematikáival is hajlandóak voltak foglalkozni, mert eddig csupán a migránsok kötelező szétosztásáról volt szó az ilyen jellegű összejöveteleken.

Orbán ezzel kapcsolatban határozottan leszögezte: nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól, mert képesek vagyunk megvédeni a határainkat.

“Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk” – tette hozzá.

A Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) megerősítéséről szóló javaslattal kapcsolatban felvetette: szép dolog a Frontex, de az még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert.

Szlovákia Magyarország mellett áll Peter Pellegrini szlovák kormányfő a támogatásáról biztosította a határvédelem kérdésében Orbán Viktort.

A francia jobboldal vezetője támogatja Orbán Viktort

A magyar álláspontot erősítette meg a migráció kérdésében Laurent Wauquiez, a francia jobboldal gerincét adó Republikánusok (Les Républicains-LR) nevű konzervatív párt elnöke is.

A Republikánusok Nicolas Sarkozy volt államfő pártjának jogutódja.

Wauquiez Salzburgban kijelentette: a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye.

Bulgária is Magyarország mellett áll

A bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást – közölte Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes, honvédelmi miniszter.

Bármilyen büntető lépés Magyarország ellen veszélyes precedenst teremtene – fűzte hozzá a jobboldali politikus, utalva a hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentésre.

Sebastian Kurz is rájött arra, hogy Orbán Viktornak van igaza

Kurz osztrák kancellár, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozóján kijelentette, hogy a bevándorlók európai uniós tagországok közötti elosztásának mechanizmusa nem fogja megoldani a migrációs krízist.

A spanyol jobboldal is támogatja Orbán határvédelemre irányuló politikáját

A konzervatív spanyol Néppárt (Partido Popular-PP) is kiáll Orbán Viktor mellett a Soros-Sargentini jelentés és a migráció kapcsán, annak ellenére is, hogy a szélsőbaloldali, gyakorlatilag már kommunista, és erősen bevándorláspárti Podemos nevű politikai tömörülés ezt számon kéri rajtuk.

A Néppárt (PP) direkt vagy indirekt formában úgy döntött, hogy támogatja Orbánt – jelentette ki Miguel Urbán, a Podemos EP-képviselője, utalva a szeptember 12-i strasbourgi szavazásra, amelyen az Európai Néppárt (EPP) 17 spanyol képviselőjéből hárman szavaztak a jelentés elfogadása ellen, kilencen tartózkodtak, öten pedig távol maradtak a voksolástól.

Forrás és teljes cikk: origo.hu
Fotó: MTI