Orbán Viktor a kerítésnél

A kormányszóvivő szerint komoly politikai erők mozdultak meg azért, hogy az európai parlamenti választási kampány utolsó időszakából kivegyék a migráció témáját. Magyarország semmiképpen nem enged a saját határőrizet jogából.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az uniós állam- és kormányfők salzburgi informális csúcstalálkozóján „az országok többsége” elutasította az Európai Unió (EU) határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerepének növeléséről szóló új javaslatot, amely „a határőrizet részleges jogát” venné el.

Kovács Zoltán az M1-en azt mondta, a „politikai bosszú kategóriájába tartozó” Sargentini-jelentés elfogadása, az Európa Tanács migrációs és határőrizetről szóló jelentése vagy az Amnesty International megszólalása Ahmed H. ügyében mind azt a célt szolgálja, hogy megpróbálják Magyarországot „beállítani a sorba” a bevándorláspolitika ügyében.

Úgy fogalmazott, nem az Európai Bizottság, hanem Angela Merkel német kancellár hirdette meg az említett Frontex-javaslatot, amely „gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy a tagállamoknak fel kell adniuk szuverenitásuk egy részét”. Ezért adták át újra, ezúttal az osztrák elnökségnek a magyar javaslatot, amely arról szól, hogy mikor lenne szükség a Frontexre; akkor, ha egy tagállam nem tudja vagy nem akarja ellátni a schengeni határok védelmét. Hozzáfűzte: ilyenkor akár fel is lehetne függeszteni az érintett ország schengeni tagságát, és a következő, szomszédos állam léphetne a helyére.

Kovács Zoltán azt hangoztatta: komoly politikai erők mozdultak meg azért, hogy az európai parlamenti választási kampány utolsó időszakából „megpróbálják kivenni” a migráció témáját, ezért szerinte a választásokig megpróbálják „áterőltetni” Angela Merkel javaslatát.

Borítókép: Orbán Viktor Facebook-oldala