Tűzhalálba menekült a vásárhelyi asszony

Tizenöt év is eltelt azóta, hogy egy vásárhelyi asszony felgyújtotta saját magát, mégis a férjét küldték 14 évre fegyházba. Hogyan történhetett ez meg? – kérdezheti az olvasó, miközben ez esetet ismerők pontosan tudták már akkor is: a törvény betűit szigorúan betartva született meg a súlyos ítélet.

Mielőtt bárki is heves sajnálkozásba kezdene egy „ártatlanul elítélt” férfi sorsán, elárulom, közel sem bűntelen ember került a lángoló asszony ügyében a vádlottak padjára. A több szakmában is jártas, vagyis közel sem tanulatlan férjet korábban már elítélték rablás kísérletéért, súlyos testi sértésért és garázdaságért is. Emellett rendszeresen leitta magát, és emiatt gyakran veszekedés hangjai hallatszottak lakásukból, ahol a férj feleségét is, mostohalányát is többször is megverte.

Hajléktalanszállón keresett menedéket

Három év házasság után 2002 júniusában a feleség elmenekült a lakásból, még azt is vállalta, hogy inkább egy hajléktalanszállón lakik, mintsem rettegésben töltse minden percét a férfi mellett. Bár előbb el akart válni, de később kibékültek, és 2003 februárjának elején visszaköltözött a férjéhez.

Ám a helyzet nem lett jobb. A férfi tovább italozott és 2003. március 19-én is azért ment el otthonról, hogy a borospohár fenekére nézzen. Felesége sejtette, mi vár rá, ha az ura hazaér, ezért a lánya lakására ment át a várható verés elől. De a férj megtalálta, hazaparancsolta, majd amikor becsukódott mögöttük az ajtó, újabb veszekedés robbant ki közöttük. A vita hevében a a férj egy üveg petróleumot öntött a feleségére, öngyújtót adott az asszony kezébe, és azt üvöltözte: Gyújtsd fel magad, asszony!

Égő cigarettát nyomott a ruhájához

Mivel a nő ezt nem tette meg, a férj ököllel verni kezdte a feleség fejét. A záporozó, fájdalmas ütések miatt a szerencsétlen asszony a lehető legborzasztóbb megoldást választotta: a kezében tartott égő cigarettát maga felé fordította, majd saját ruhájához nyomta. A textil lángra lobbant, és a nő az arcán, karjain, mellkasán és a hasán is összeégett. A tüzet a férj az asszonyt könyörgésére végül eloltotta oltotta el, majd mentőt hívott. A kiérkező mentősök, majd a szegedi klinika orvosai is szakszerű ellátásban részesítették az áldozatot, de ez sem segített: az asszony nyolc nappal később, vélhetően nem kevés szenvedés után meghalt.

A férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság és 14 évi fegyházra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, de ez nem vezetett sikerre. A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta az I. fokon meghozott döntést, így jogerőre emelkedett a 14 év fegyházbüntetés.

„Közvetett tettesként ölt”

A jogban kevésbé járatos talán felteszi a kérdést: de hát miért ítélték el a férfit, amikor végül is az asszony cigarettájával saját maga lobbantotta fel a lángot? A válasz a következő: a férfi az asszony ellenállását megtörve, lényegében eszközként használta fel a feleségét a gyilkossághoz, amikor arra kényszerítette, hogy saját magát felgyújtsa. A jog ilyenkor úgy fogalmaz: „közvetett tettesként ölt az elkövető”. Ez nemhogy enyhítené bűnét, még súlyosító körülményként is értékelték a bírák, amikor kimondták: a büntetés enyhítésére irányuló fellebbezésnek semmi alapja sincs.

Bátyi Zoltán
Forrás: Blogstar.hu
Fotó: Illusztráció