Vásárhelyi katonák a Bakonyban 4

Magyarország biztonsága szempontjából is kiemelten fontos nagyszabású gyakorlat kezdődött a napokban, a bakonyi lő- és gyakorlótéren.

A Bakonyban jelenleg is zajló „BÁTOR HARCOS 2018” elnevezésű gyakorlaton a Magyar Honvédség katonái mellett részt vesznek még az amerikai, brit, horvát illetve szlovák fegyveres erők szárazföldi alegységei is. A bakonyi lő-és gyakorlótéren – az összes résztvevő nemzetet érintően – közel 2000 katona, közel 500 járművet használ a következő másfél hónapban.

Vásárhelyi katonák a Bakonyban 3

„Minden évben előfordulunk itt a Bakonyban és a környező településeken élőknek nem lehet meglepetés, hogy katonák vannak a Magyar Honvédség legnagyobb lő-és gyakorlóterén.” – ezzel a megállapítással kezdte a helyszíni sajtótájékoztatóját Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

Vásárhelyi katonák a Bakonyban 1

A tábornok elmondta: a Bocskai-dandár az idei év legfontosabb feladatára készül, mert a NATO részére felajánlott magas készenlétű MH Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS-I) ellenőrzése októberben lesz. A NATO megmérettetés sikeressége és a nemzetközi környezet megvalósítása érdekében ezzel a felkészítéssel két másik nemzetközi gyakorlat is össze lett kötve. Az MH ZHCS-I részeként a Magyar Honvédség számos alakulata is képviselteti magát a „BÁTOR HARCOS 2018” gyakorlaton.

„Szeretném megköszönni azt a türelmet és támogatást, amit az itt élők biztosítanak annak érdekében, hogy mi fel tudjunk készülni a biztonságos környezet megtartására. Amit teszünk, azt értük tesszük.” – mondta a parancsnok.

Vásárhelyi katonák a Bakonyban 2

A gyakorlatsorozat 2018. szeptember 2-án, a vasúti és közúti átcsoportosításokkal kezdődött és a hódmezővásárhelyi katonákra épülő MH Zászlóalj Harccsoport készenlétének időszakos ellenőrzésével ér véget 2018. október 22-én.

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy
Kép: Adorján Krisztián szakaszvezető