Márki-Zay Péter és Szabó Gábor

„Egy jobbikos jelölt, de a Jobbik logója nélkül” – rántotta le a leplet az év eleji mestertervről Gyöngyösi Márton.

A Jobbik elnökhelyettese, országgyűlési frakcióvezetője bemutatta a politikai mesterkedést, aminek kapcsán Márki-Zay Pétert idén februárban függetlennek beállított, összeellenzéki támogatottsággal bíró jelöltként Hódmezővásárhely polgármesteri székébe landoltatták.

Gyöngyösi Márton a Magyar Narancs múlt heti számában nyilatkozott róla, hogy Márki-Zay Péter egyértelműen a pártjukhoz kötődő jelöltként lett városvezető. Ilyen egyértelműen nem vallott még erről korábban országos jobbikos pártvezető, noha mindenki előtt ismert, hogy Márki-Zay a Jobbik helyi elnöke, Dombi-Kiss László felkérésére vállalta az indulást. Kampányát pedig végig személyesen segítette az akkor még Vona Gábor fémjelezte párt egyik legbefolyásosabb embere, a Simicska-bizalmasként emlegetett Szabó Gábor pártigazgató, a Jobbiknak smúzoló Simicska-médiabirodalom (Hír TV, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió), a szintén a Jobbikhoz kötődő kutató- és elemzőintézet, az Iránytű Intézet (ami április 8-a után ugyanúgy bezárta kapuit, mint a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió), és február 25-én, a választás napján sajtóinformációk szerint mintegy 250, az ország különböző pontjairól érkezett jobbikos aktivista járta az utcákat (házakat) az érdekében.

Gyöngyösi Márton tehát kimondta, amit eddig is mindenki sejtett: Hódmezővásárhely első embere valójában a Jobbik trójai falova volt. No meg hogy mekkora áldozatot kellett ezért vállalniuk. Ezzel a pénteki közgyűlésen Benkő Zsolt önkormányzati képviselő szembesítette Márki-Zayt, aki igen érdekesen reagált: szerinte a Jobbik elnökhelyettese és parlamenti frakcióvezetője „személyes véleményét” fejtette ki a Magyar Narancsnak, nem gondolja, hogy jobbikos jelölt lett volna, ő ugyanis – állítja – tényleg független.

Olvasóink fantáziájára bízzuk, mennyire valószínű, hogy a legnagyobb ellenzéki párt jelenlegi második legerősebb embere, az országgyűlési képviselőcsoportjuk feje saját, személyes elméleteit adja-e elő egy országos hetilapnak egy amúgy már megvalósított és a jövőben is tervbe vett politikai konstrukció kapcsán. Olvassák el a Magyar Narancs interjúrészletét, tanulságos, érdemes!

Gyöngyösi Márton: […] az önkormányzati választások szélesre nyitják a kapukat az újszerű konstrukciók előtt. Ott volt Márki-Zay Péter megválasztása. Egy jobbikos jelölt, de a Jobbik logója nélkül.
Magyar Narancs: Márki-Zay mint jobbikos jelölt?
Gyöngyösi Márton: Ha megnézi a választások éjszakájáról készült képeket, láthatja, hogy Márki-Zay Szabó Gábort, a Jobbik pártigazgatóját ölelgeti.
Magyar Narancs: Aki megöleli Szabó Gábort, az jobbikos lesz?
Gyöngyösi Márton: Márki-Zay valójában a Jobbik győzködésére indult el. És sikerült egy olyan konstrukciót találnunk, amelyben fel tudtuk sorakoztatni mögötte a teljes ellenzéket. Ez nagy áldozatot és alázatot jelentett részünkről. Remélem, az önkormányzati választásoknál sok ilyen győztes konstrukció jön létre.

Borítókép: Márki-Zay Péter Szabó Gábor jobbikos pártigazgatóval február 25-én, fotó: Facebook