Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 1

Kegyeletteljes megemlékezés helyszíne volt Kenderes. Az ott megjelentek megemlékeztek vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó születésének 150., újratemetésének 25., és Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona születésének 100. évfordulójára.

Szeptember 2-án fél 10-kor ökumenikus istentisztelet volt a református templomban. A megemlékezést Horthy István nyitotta meg. Ezután Kenderes polgármestere és Kovács Sándor országgyűlési képviselő mondott beszédet. Ezt követte a koszorúzás és a virágok elhelyezése a Horthy-család kriptájában.

Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 7

A továbbiakban vitéz lófő Kovács György tengerésztisztnek, a Horthy Miklós Társaság volt alelnökének és Horthy Istvánné testőrének állítottak kopjafát a tengerészek. 15 órakor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban előadásokra került sor. Először prof. Dr. Szakály Sándor tartott előadást a kormányzóról. Ezt követte Koltay Gábor filmrendező személyes hangvételű előadása az évfordulós történelmi személyekről.

Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 2

Végül Maruzs Roland alezredes előadása következett, aki az első és második világháborús tiszteknek és tábornokoknak a hősi helytállásáról és kitüntetéseikről beszélt. Minden előadó vastapsot kapott. Vásárhelyről néhány emberrel találkoztunk. Felemelő érzés volt részt venni ezen az eseményen, ahol a Kárpát-medencei Vitézi Rend is képviseltette magát.

vitéz Pintér István történész, a Kárpát-medencei Vitézi Rend törzskapitánya

Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 3 Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 4 Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 5 Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 6 Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen 8 Vásárhelyiek is emlékeztek Kenderesen