Rókus Ákos

A város polgármestere ugyanis február óta visszatartja a tévé működési támogatását, így a cég története során először szeptemberben már nem tud munkabért fizetni munkavállalóinak.

Bizonytalanná vált a több mint 30 éve működő Vásárhelyi Televízió működése – jelentette be a pénteki városi közgyűlés előtt Rókus Ákos, az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Szerdahelyi József Nonprofit Kft./Vásárhelyi Televízió ügyvezető igazgatója.

A drámai helyzetet azzal magyarázta, hogy Márki-Zay Péter polgármester februári megválasztása óta nem utalja el a közgyűlés által egyébként tavaly decemberben megszavazott működési támogatást a tévének. Hónapok óta saját lábán áll a társaság, próbál mindent megtenni, hogy saját forrásaiból tudjon működni, de elértek a határra, ahonnan nincs tovább: a társaság története során először, most szeptemberben nem tudott bért utalni a munkavállalóinak.

Rókus Ákos azt mondta, február óta hiába várják a működési támogatást a városházáról, és többszöri írás- és szóbeli kérdésére a polgármester nem adott egyenes választ, mi áll a pénz visszatartásának hátterében. Hozzátette, egyetlen alkalommal, május elején kaptak címkézett forrást, amikor azzal adóhatósági tartozásukat rendezték – ha ez nem történt volna meg, már akkor is lemaradtak volna egy a város szempontjából fontos pályázati lehetőségtől. Működési támogatás viszont nincs.

– Közpénzeket hónapok óta nem kapott a társaság, és szeptemberre odáig jutott a nonprofit kft., hogy története során először nem tudott bért fizetni a Vásárhelyi Televízió egyetlen munkatársának sem. Nem tudom, hogy ez nyomásgyakorlás-e a városháza részéről, de egészen biztos, hogy jogszerűtlenül tartják vissza a pénzeket, mert a képviselő-testület még a tavaly decemberi közgyűlésen elfogadta a társaság üzleti tervét: abban el van különítve a működésre szánt forrás, amit a városháza nem utal át. Ez azért is szomorú, mert olyan történelmi jelentőségű felvételek készültek el dolgozóink közreműködésével, mint az 1986. május 1-jei felvonulás, az Ellenzéki Kerekasztal megalakulása, az első demokratikusan választott vásárhelyi közgyűlés ülése, a polgármesterek beiktatásai, a szolgálati idejükben elhunyt polgármesterek temetései, az első vásárhelyi ifjúsági úszó Európa-bajnokság, uszodák, iskolák felújítása, olvasóköri események, civil egyesületek rendezvényei stb. Az 1986-ban alakult televízió történelme egybeforrt városunk újkori történelmével: sajnos úgy tűnik, mostantól csak az egyik történet fog folytatódni

– mondta az ügyvezető igazgató.

Rókus Ákos

Rókus Ákos szerint egyébként Márki-Zay Péter folyamatosan keveri a cég eredménytartalékát a tartozással. Úgy fogalmazott, aki a számviteli ügyekben járatos, tudja, hogy az eredménytartalék az évek során felhalmozott eredmény összeadódásából származik, ami esetükben valóban negatív, de van a cégnek tőkéje, és a kettő egymás terhére összevezethető, amikor a cég átalakul vagy megszűnik.

Megerősítette ugyanakkor, valójában az az igazság, hogy a városháza nagyjából 53 millió forintnyi működési támogatást tartott vissza a társaságtól 2018-ban, ráadásul 56 millió forint értékben nem végezte el a 2017-es évi eredményből származó törzstőke visszapótlását sem. Azaz valójában – mutatott rá – nem a Vásárhelyi Televízió tartozik az önkormányzatnak, hanem éppen fordítva.

Rókus Ákos a pénteki ülésen a képviselők elé tárja a tévé anyagi helyzetét. Ami a folytatást illeti, leszögezte, minden azon múlik, hogy a kollégák pénz nélkül meddig akarják folytatni a munkát. De véleménye szerint októberre megszűnhet a tévé, ha addig nem érkezik működési támogatás.

Fotó: Gémes Sándor