Lázár iskolafelújítás 3

A Bethlen és a Németh László gimnáziumok beruházásai nem haladnak, általános iskolák korszerűsítésére nincs jelentkező, a Mezőgazdasági Kar jövője pedig bizonytalan – hangzott el pénteken, a Kalmár iskolában tartott bejáráson.

Két és fél év alatt 800 millió forintos állami forrásból energetikai korszerűsítést végeztek a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum intézményeiben, azaz az Eötvös, a Corvin és a Kalmár iskolákban. A Cseresnyés kollégiumban még zajlanak a munkálatok.

Az épületek napelemeket kapnak, emellett homlokzatfelújításra és nyílászárócserékre is sor került bennük.

Lázár iskolafelújítás 5

Ennek kapcsán Lázár János országgyűlési képviselő Hegedűs Zoltánnal, a Fidesz-frakció vezetőjével bejárást tartottak pénteken a Kalmárban, hogy Árva-Nagy Sándorné főigazgatóval áttekintsék a jelenlegi vásárhelyi szakképzési helyzetet.

– A fejlesztések célja, hogy a diákok jobb körülmények között tanuljanak, és a tudásuk eladhatóbb legyen a munkaerőpiacon – mondta Lázár János. A politikus hozzátette, jelenleg 400-500 üres betöltetlen álláshely van a városban, ezért arra kell törekedni, hogy a frissen végzett pályakezdők itt, helyben helyezkedjenek el.

Lázár iskolafelújítás

Az országgyűlési képviselő szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy az iskolafejlesztések leálltak Vásárhelyen. – A Modern Városok Program által 4,5 milliárd forintból még külső-belső rekonstrukciót végeznének az intézményekben, azonban ennek előkészítése elakadt. Emellett a Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztése áll, a Németh László Gimnáziumé el sem kezdődött, az általános iskolák felújítására nincs pályázó és az SZTE Mezőgazdasági Kar jövője is bizonytalan – fejtette ki a képviselő.

Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy a pangás hónapjai, évei jöhetnek a városban, aminek az okát meg kell vizsgálni.
– A kormányzattal közösen megnézzük, hogyan lehetne fellendíteni ezeket a beruházásokat – tette hozzá a honatya.

Lázár iskolafelújítás 1

Árva-Nagy Sándorné pedig arra hívta fel a figyelmet: szorgalmazzák, hogy a felnőttképzést megerősítsék a településen. A szakmai szervezetekkel közösen gyorsabb és rugalmasabb képzéseket szeretnének indítani a jövőben.

Lázár iskolafelújítás 4