Kolozsváron jártak a bethlenes diákok és tanárok

A július eleji kolozsvári Kárpát-medencei Református Középiskolák XXIII. találkozóján vett Monoki Mariann a Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatóhelyettes Kovács Márk Péter tanár, illetve és 11. b-s Tóth Balázs és Nagy Zoltán Ferenc. A találkozót idén a Kolozsvári Református Kollégium szervezte.

“Július 5-én indultunk el 10 órakor a kollégium parkolójából Kolozsvárra, ahová helyi idő szerint 16 órára érkeztünk meg. Kárpát-medence viszonylag sok pontjáról jöttek a résztvevők. A regisztráció után hálaadó Istentiszteleten vettünk részt – számolt be a élményeiről a két diák, Tóth Balázs és Nagy Zoltán Ferenc. Így folytatták: A nap végére egy ismerkedős játékos esttel készültek a szervezők. A szállásunk a szakiskolában és a diakóniai központban volt. Másnap reggel közös csoportkép készült a résztvevőkről , majd a nyitó-istentiszteleten Kató Béla püspök szolgált. Az ezt követő városnézésen  megtekinthettük a Farkas utca oktatási intézményeit, a Farkas utcai református templomot és a kollégium történetébe is betekintést nyerhetünk.

Ebéd után utaztunk Mérába, ahol meglátogattuk a helyi templomot, a Bivaly múzeumot és a tájházat is. Utóbbiban megkóstolhattuk házi fánkot és a kecskesajtot. A Mérában elfogyasztott vacsora után visszamentünk a kollégiumba, ahol egy reneszánsz táncbemutató vártak ránk.

A harmadik napi  áhítatot egy városnézés követte. Négy lehetőség közül választhattunk: a Fellegvár, a Házsongárdi temető, a botanikus kert, illetve az Apafi Múzeum. Az ebédet alternatív programok követték: gyöngyfűzés, nemezelés és fafestés. Majd Markó Bálint tartott előadást a társas viselkedésről, amit a Mozart! musical megtekintése követett a Kolozsvári Magyar Operában.

Az utolsó nap borongósabb és esősebb lett az idő a többi napon szép, tiszta időt fogtunk ki. Ezen a napon a kollégiumi ebédlőben beszélgetéssel meg kártyázással vertük el az időt a 11-kor kezdődő záró-istentiszteletig. Itt alá írták ünnepélyes körülmények között a zárónyilatkozatot, illetve kihirdették azt, hogy jövőre Heves városában lesz a találkozó.

Találkozó mottója a 2Tim 1,14 vers volt („A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által.”), amely köré épült az egész rendezvény.

Az esemény nagyon megfogott minket, mert sok új barátot szereztünk, új ismeretekkel lettünk gazdagabbak és lelkileg feltöltődtünk. Ha tehetnék még legalább pár napot szívesen maradtunk volna” – írta portálunknak küldött beszámolójában Nagy Zoltán Ferenc és Tóth Balázs.