Konferenciával, fotókiállítással és kamarakoncerttel emlékeztek a Nagy Háborúra

Az “Ezer nemzetség” baráti közösség az I. világháború emlékhelyeken készített fotóiból összeállított tárlatot nyitotta meg Grezsa István miniszteri biztos ma délután, a Református Ótemplomban.

Kora délután a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban rendeztek hadtörténeti konferenciát a Nagy (azaz az első világ) Háborúról. Majd 6 órakor Grezsa István miniszteri biztos nyitotta meg a Református Ótemplomban a magyar áldozatok emlékhelyeit megörökítő, a baráti társaság kegyeleti túráin készült fényképekből összeállított kiállítást.

Fotókiállítással és kamarakoncerttel emlékeztek a Nagy Háborúra

– Közel 100 esztendővel ezelőtt ez a város akkor roppant meg, amikor 3000 ifjú gazdáját veszítette el, valamint a trianoni békeszerződéssel levágták mind a Bácska, mind az arad-temesvári térség felé vezető kereskedelmi utakat. Amikor végiglátogattuk a különböző hadszíntereket, talán jobb magyarokká váltunk – mondta. Grezsa István hozzátette: elkerülték a legnagyobb veszélyt, a magyarkodásét.

Fotókiállítással és kamarakoncerttel emlékeztek a Nagy Háborúra 2

– Hiszen a magyarság ellentéte és veszélye a magyarkodás! A családi legendáriumokkal össze tudtuk vetni, hogy egy színe-virágában lévő nemzet olyan áldozatot hozott, amelynek sem katonapolitikai, sem történelmi értelme és céljai nem voltak Magyarország szempontjából. Az országvesztés hosszú évekre meghatározta a nemzetünk történelmét. Az ország jelene és jövője is elválaszthatatlan lesz attól, ami a Nagy Háborúban történt – emelte ki.

Fotókiállítással és kamarakoncerttel emlékeztek a Nagy Háborúra 1

A tárlatot követően a Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar kamarazenekarai adtak koncertet, majd a résztvevők lerótták kegyeletüket a Kossuth téri I. világháborús emlékmű, illetve az áldozatok névsorát megörökítő vastáblák előtt.

Fotókiállítással és kamarakoncerttel emlékeztek a Nagy Háborúra 3