Több, mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban

Trier püspöke mélyen megdöbbent, küzdenek a jelenség ellen. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták.

Több mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között – jelentette a Der Spiegel és a Die Zeit című német lap egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva szerdán.

A jelentés szerint csaknem 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták.
A jelentés rávilágít arra is, hogy a feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult. Többüket áthelyezték valamelyik másik plébániára, miután a visszaélést felfedezték, de anélkül, hogy az érintett egyházközségek tagjait értesítették volna erről. Az egyház hajlandósága a visszaélések elkövetőinek megbüntetésére “nem volt túl erős”, amint a szerzők írták. Az egyház a papok bűnösségét nagyobb veszélynek tartotta magára a papságra, mint a gyerekekre nézve – állapították meg. Minden hatodik fegyelmi eljárás feltételezhetően nemi erőszak ügyében indult.
A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel. A szerzők rámutatnak arra: tekintve, hogy a legutolsó vizsgált esetek 2014-ben történtek, joggal lehet feltételezni, hogy “a fiatalkorúak ellen katolikus papok által elkövetett szexuális bűncselekmények sorozata nem egy lezárt fejezet”. A Der Spiegel szerint a szerzők nem találgatták e bűncselekmények mozgatórugóit, de azt javasolják az egyháznak, hogy vizsgálja meg: a cölibátus nem “kockázati tényező-e”.
A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valódi száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.
Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak.
– idézte a vizsgálat készítőit a Die Zeit. Hozzátették: legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, és a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke, a püspöki konferencia szóvivője közölte:
Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékének, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat. Közölte: a jelentés célja fényt vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg.

Ugyanakkor hozzátette: “sajnálatos”, hogy a jelentést a tervezettnél előbb nyilvánosságra hozták, mivel a teljes dokumentumot még nem látták a püspöki konferencia tagjai.
Mint mondta: az egyház azt tervezte, hogy a jelentés nyilvánosságára hozatalára időzítve segélyvonalat hoz létre a bántalmazottak támogatására.