26 milliós kenőpénzt rakott el a kórházigazgató - letöltendő börtönt kapott

1 milliárd 260 millió forint áll jelenleg a város számláin, amihez a szeptember 15-én lejáró adófizetési határidő miatt rövidesen újabb, közel 1,3 milliárd forint érkezik. Márki-Zay Péter a hónap végére akár 2,5 milliárd forinttal gazdálkodhat. A polgármester ennek ellenére anyagi nehézségekről beszél és arról, hogy nincs pénz a városi strand és a Vásárhelyi Televízió működtetésére.

Nagy összegű hitel felvételét tervezi Márki-Zay Péter. Többek között ez derült ki tegnap, amikor a polgármester fogadóóráján kereste fel Lázár János országgyűlési képviselőt. A városvezető a sajtónak nyilatkozva elmondta, több önkormányzati tulajdonú cég működésével kapcsolatban nehézségei vannak, a strand veszteséggel zárta az elmúlt évet és nincs pénz a városi televízió működtetésére.

Portálunk utánajárt, mennyire nehéz a helyzet, meglepően azonban annak éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Információink szerint az önkormányzat számláin jelenleg 1 milliárd 260 millió forint áll, de rövidesen, mintegy 1,3 milliárd forint összegű adóbevétel folyik be a szeptember 15-i adófizetési határidő miatt. A hónap közepéig valamennyi helyi adó befizetése esedékessé válik, így a város a szeptember második felére már közel 2,5 milliárd forinttal számolhat.

A folyószámlákon lévő pénz mellett teljesen kimerítetlen, azaz rendelkezésre áll a város működését segítő 1 milliárd forint összegű likvidhitel is. Erre azért van szüksége a helyhatóságoknak, mert az önkormányzatok gazdálkodásában a bevételek nem folyamatosan, hanem időszakonként, például a helyi adók befizetésének idején érkeznek. A folyamatosan lemeríthető, majd újratölthető hitelből a város pénzügyi működése egész évben biztosított marad.

Márki-Zay Péter polgármester korábban többször nyilatkozott arról, hogy a városnak egy a Belügyminisztériumtól kapott korábbi támogatásból eredően visszafizetési kötelezettsége áll fenn, ennek összegét a tárgyalások alapján 500 millió forint körül határozta meg. A Járható Vásárhely Programban egyetlen méter út, vagy járda nem épült meg, és új beruházás, vagy pályázat sem indult az elmúlt hónapokban, így nem világos számunkra, hogy a rendelkezésre álló forrásokból miért nem tudja a város működését, vagy a városi strand és a televízió finanszírozását biztosítani. Az idei költségvetési évben ráadásul az utóbbi cég működéséhez mindössze 20 millió forintra volna szükség.

Fotó: Illusztráció