Sargentini

A vásárhelyi polgármester besimult az MSZP és a DK narratívájába: szerinte szégyen lett volna, ha bármelyik magyar ellenzéki párt a Magyarországot támadó vádirat ellen voksolt volna Strasbourgban.

Elfogadhatatlan lett volna, ha bármelyik magyar ellenzéki képviselő a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés ellen szavazott volna szerdán Strasbourgban – ezt mondta Márki-Zay Péter az ATV Nap híre című műsorában. A vásárhelyi városvezető úgy fogalmazott, megérti, hogy akadtak, akik hezitáltak az igen és a tartózkodás között, de szégyennek tartotta volna, ha valamelyik ellenzéki nemmel voksol, mert „az értékekért ki kell állni”. Örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlament elfogadta a dokumentumot, és megindította hazánk ellen a 7. cikkely szerinti eljárást.

Emlékezetes: a Magyarország ellen szavazó ellenzéki politikusok viselkedése kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, ezek az emberek bebizonyították, hogy jobban gyűlölik őt, mint amennyire a hazájukat szeretik.

Márki-Zay egyébként arról beszélt az adásban, hogy a Sargentini-jelentésben megfogalmazott kritikákat évek óta hangoztatja a magyar ellenzék. Szerinte a Fidesz-kormány megcsúfolja a jogállamiságot, leépíti a demokráciát, és felmérhetetlen korrupciót szabadított el. Azt is mondta, a Sargentini-jelentés bebizonyította, hogy „fogyatékos demokrácia” van Magyarországon, és amennyiben a 7. cikkely szerint meginduló eljárás következtében „elapadnának az uniós támogatások”, akkor „olyan közel lenne a rendszer összeomlása, mint a Kádár-rendszeré volt a 80-as évek közepén”.

A kezdő politikusnak számító, egyébként ellenzéki pártalapításon ügyködő polgármester egy csúnya bakival is színesítette produkcióját. Azt mondta, a Sargentini-jelentés az igazi kereszténydemokrata értékeket képviseli, és az Európai Parlamentben a „keresztények és a demokraták szavazták le Orbán Viktort”. Erre az egyik legjobb példa – állította – hogy Sebastian Kurz, Ausztria kancellára is megszavazta a jelentést. Úgy tűnik, ezúttal a „csodamappa” sem segített Márki-Zayon, hiszen nem is oly apró bibi, hogy Kurz nem tagja az EP-nek, ily módon személyesen bajosan voksolhatott volna…

A magyar kormány közben jelezte, egyrészt minden lehetséges jogi eszközt megvizsgál, hogy megtámadja a „csalással” elfogadott Sargentini-jelentést, másrészt nem hajol meg semmilyen nyomás és zsarolás előtt, a magyar emberek véleményét figyelembe véve nem engedi, hogy hazánkat bevándorlóországgá változtassák.

Az Európai Parlament döntése a Sargentini-jelentés elfogadásáról a bevándorláspárti politikusok kicsinyes bosszúja – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint „Magyarországot és a magyar embereket azért ítélik el, mert bebizonyítottuk, hogy a migrációra nincs szükség, és a migrációt meg lehet állítani”.

A külügyminiszter rámutatott: „minősített hazugságokkal van tele” a jelentés, ez egy „bevándorláspárti vádirat” Magyarországgal szemben. A magyarok ugyanakkor már döntöttek róla, hogy csak „mi határozhatjuk meg, kivel akarunk együtt élni itt az országban”, és a kormánynak kötelessége megvédeni az emberek biztonságát és a határokat.