Horthyné szívesen parodizálta családtagjait 1

Többek közt ez is kiderült Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze ma délelőtti Horthy Miklósné Purgly Magdolnáról szóló előadásán.

Az Asszonysorsok a Horthy-korszakban előadássorozat első részeként a jobbára az Eötvös iskola diákjaiból álló közönség emberközeli képet kapott a kortársai által „a Legelső Magyar Asszony”-nak nevezett Purgly Magdolnáról, életútjáról és jótékonysági tevékenységéről. Kiderült többek közt, Magdolna nagy színházkedvelő volt, s szívesen parodizálta családtagjait. Azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a rendszeresen sportoló Horthy Miklóssal egy miskolci bálon ismerkedtek meg, később az egyik rokona a tengerésztisztet kérte meg, hogy őt és Purgly Magdolnát Velencében kalauzolja. Ez utóbbit hamarosan a házasságkötés követte.

Nagy Gyöngyi arról is szólt, hogy a későbbi kormányzóné a ‘930-as évektől vállalt közéleti szerepet.

De hallgassák meg az előadót:

Horthyné szívesen parodizálta családtagjait 2

A történész hozzátette: a sorozatban októberben bemutatja Horthy Istvánnét, a kormányzóhelyettes feleségét, novemberben Tormay Cecilt, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítóját, decemberben pedig Klebelsberg Kuno kultuszminiszter feleségét, Botka Saroltát. A bemutatott asszonyok rengeteg beteg- és gyermekotthont alapítottak vagy támogattak.

Horthy Miklósnéról az Emlékpontban

Horthy Miklósnéról az Emlékpontban
Horthy Miklósnéról az Emlékpontban
Horthy Miklósnéról az Emlékpontban
Horthy Miklósnéról az Emlékpontban Horthy Miklósnéról az Emlékpontban Horthy Miklósnéról az Emlékpontban