Horthyné szívesen parodizálta családtagjait 1

Többek közt ez is kiderült Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze ma délelőtti Horthy Miklósné Purgly Magdolnáról szóló előadásán.

Az Asszonysorsok a Horthy-korszakban előadássorozat első részeként a jobbára az Eötvös iskola diákjaiból álló közönség emberközeli képet kapott a kortársai által „a Legelső Magyar Asszony”-nak nevezett Purgly Magdolnáról, életútjáról és jótékonysági tevékenységéről. Kiderült többek közt, Magdolna nagy színházkedvelő volt, s szívesen parodizálta családtagjait. Azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a rendszeresen sportoló Horthy Miklóssal egy miskolci bálon ismerkedtek meg, később az egyik rokona a tengerésztisztet kérte meg, hogy őt és Purgly Magdolnát Velencében kalauzolja. Ez utóbbit hamarosan a házasságkötés követte.

Nagy Gyöngyi arról is szólt, hogy a későbbi kormányzóné a ‘930-as évektől vállalt közéleti szerepet.

De hallgassák meg az előadót:

Horthyné szívesen parodizálta családtagjait 2

A történész hozzátette: a sorozatban októberben bemutatja Horthy Istvánnét, a kormányzóhelyettes feleségét, novemberben Tormay Cecilt, a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége alapítóját, decemberben pedig Klebelsberg Kuno kultuszminiszter feleségét, Botka Saroltát. A bemutatott asszonyok rengeteg beteg- és gyermekotthont alapítottak vagy támogattak.

Horthy Miklósnéról az Emlékpontban