Bessenyei középiskolás kiállítás

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium két diákjának, a vásárhelyi Sipka Bertalan fotóiból és a verselés modern formájával, a slemeléssel foglalkozó Jankó Attila költeményeiből nyílt Mi címmel tárlat vasárnap délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A kiállítás megnyitóján, a kulturális központ színháztermében láthatta a közönség az alkotók két diáktársukkal nemzetközi pályázatra készített kisfilmjét, s a fiatalok előadták a filmhez kapcsolódó performanszukat is.

A kiállítást Gaál Györgyi, a Lucien Hervé Kameraklub alapító tagja és diáktagozatának vezetője és Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.  Gaál Györgyi arról szólt, hogy a kiállítás alkotói megnyitották szívüket, hogy őszintén megmutassák, hogyan is látják a világot, a kamaszkor nagy kérdéseit. Nem mindig hízelgő módon teszik mindezt, képben és szövegben párhozamosan mutatják be a mainstream álságos világát, a függőség, a monotonitás és a mentális betegségek velünk élő csapdáit. A kép a szövegre reflektál, s a szöveg a képpel felesel, vagy épp furcsa párost alkot, akik szókimondóan alkotnak, szárnyalnak, hiszen a madarak sem lépcsőn járnak.

Gaál Györgyi elmondta, hogy a Magyar Fotóművészek Országos Szövetsége az országos középiskolai fotópályázat második díját ítélte Sipka Bertalannak, akinek képeit októberben a MAFOSZ kiállításán, a fővárosi Benczúr Házban mutatják majd be.

Bessenyei középiskolás kiállítás

Kovács Imre Attila megnyitójában felvetette a kérdést: mi is az újdonság a most megnyílt kiállításban, hiszen Majakovszkij stadiont töltött meg versfelolvasásaival, s dagerrotípia készült már Petőfi Sándorról is? Az újdonság a két alkotó, Sipka Bertalan és Jankó Attila személye – fogalmazta meg az irodalmár, rámutatva, hogy bár más foglalkoztatja a két fiatalt, problematikájuk közös: hogyan lehet a gondolatot és a képet összekötni. S a kérdésre, hogy a két fiatal művész-e, szem előtt tartva, hogy a művészet élet-halál kérdése, mintsem hobbi, Kovács Imre Attila értékelése szerint a két alkotó művész, pontosabban még művész, s hogy azok maradjanak, ahhoz majd azt kell látnunk, hogy a világ mit formál belőlük.

A kiállítás két hétig látogatható a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Forrás és fotók: Emlékpont, Arany-Tóth Attila