Fiatal sportolóknak segít a Szeretem Vásárhelyt (videó)

A nemrég alakult egyesület extrém sportoló fiataloktól kapta meg az első feladatát.

Fontos szempontunkká vált, hogy bemutassuk gondjaikat, ezzel is közelebb kerülve a megoldáshoz

– írta szombat este a Facebookon a Szeretem Vásárhelyt. Az egyesület felmérte a problémákat, és arra a megállapításra jutott, hogy jelenleg az extrém utcai sportoknak nincsenek meg a megfelelő feltételei a városban.

A fiatalok az utcai tereket, padokat veszik igénybe a sportoláshoz, mely egyrészt balesetveszélyes, másrészt sok esetben az igénybe vétel nagymértékben rongálja ezen eszközöket, illetve zavarja a járókelőket is. A gördülők számára az ideális természetesen az lenne, ha minden köztér egyben skatepálya is volna. Olyan városi tereknek a tervezését szeretnénk elérni, ahol nem csak az átlagos felhasználóra, a kutyásokra, a mozgássérültekre, a hajléktalanokra, stb. gondolnánk, hanem a gördülőkre is. 

– olvasható a posztban.

Az egyesület egy kisfilmet is közzétett az extrém sportolókról, akik új alternatívát tudnak ajánlani generációjuknak az utcai “extrém” sportok és sportpályák képében.

Skate park az élhető városért

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület elindulásával egy időben extrém sportoló fiataloktól kaptuk meg az első feladatot. Fontos szempontunkká vált, hogy bemutassuk gondjaikat, ezzel is közelebb kerülve a megoldáshoz. Megkerestük Őket a pályájukon és felmértük problémáikat:- Jelenleg az extrém utcai sportoknak a városban nem adottak a megfelelő feltételei, a fiatalok az utcai tereket, padokat veszik igénybe a sportoláshoz, mely egyrészt balesetveszélyes, másrészt sok esetben az igénybe vétel nagymértékben rongálja ezen eszközöket, illetve zavarja a járókelőket is.- Hódmezővásárhelyen az extrém sportok leginkább a megfelelő környezet: a speciális pályák hiányát szenvedik.- Meglévő pályáink állapota finanszírozási, és karbantartási hiányosságok miatt romlik.A gördülők számára az ideális természetesen az lenne, ha minden köztér egyben skatepálya is volna. Olyan városi tereknek a tervezését szeretnének elérni, ahol nem csak az átlagos felhasználóra, a kutyásokra, a mozgássérültekre, a hajléktalanokra, stb. gondolnánk, hanem a gördülőkre is. Jó példa lehet az Budapesti Erzsébet téri skatepark, ahol békésen megférnek egymással az extrém sportot űzők a turisták és a park kevésbé extrém felhasználói.Az elfogadóbb hozzáállásnak alapvetően két válfaja van: nyilvános parkok kiépítése kifejezetten erre a célra (ezzel részben mentesítve a köztereket), vagy a gördülésbarát közterek létrehozása. A gördülésbarát közterek létrejöttének két fő összetevője van: az erre a szempontra is odafigyelő tervezés és kivitelezés, illetve a lakosság részéről nagyobb tolerancia. Célunk a vásárhelyi lakosság figyelemét felhívó, tájékoztató, cselekvésre ösztönző megmozdulás megvalósítása az extrém sportot űző fiatalok számára is élhető város érdekében.Első lépésként fogadják szeretettel az extrém sportot folytató fiatalok kisfilmjét, akik új alternatívát tudnak ajánlani generációjuknak az utcai “extrém” sportok és sportpályák képében az élhető városunkért.

Közzétette: Szeretem Vásárhelyt – 2018. szeptember 8., szombat