Havasi Katalin

Soha nem fordult még elő olyan, hogy három iskola felújítása marad el, mert még érdeklődő sincs a városháza által kiírt közbeszerzésre – mondta el portálunknak Havasi Katalin, aki szerint a polgármester láthatóan már nem is akar bajlódni a város fejlesztésével, csak a saját politikai karrierjét építgeti. A helyi Fidesz elnökét a babkötvényekről és Márki-Zay Péter új ellenzéki pártjáról is kérdeztük.

Hová tűnt a babakötvényesek pénze?

Egyetlen forint sem tűnt el, minden ezzel ellentétes állítás hazugság.

Kószó Péter korábban azt mondta, hogy „az alapítvány számláján eddig 273 millió 633 ezer 500 forint van elkülönítve. 2011. június 11-ig 1942 fő kötvénytulajdonosunk van”. Jelenleg azonban a számlán csak közel 60 millió forintot találunk, igaz, összesen messze 100 millió forint fölötti ingatlanvagyona is van az alapítványnak, ez azonban még mindig nem 273 millió. Hogyan lehetséges ez?

2006-ban, a gazdasági válság legreménytelenebb éveiben, amikor csökkentek a reálbérek, emelkedett a munkanélküliség, és családok ezrei szenvedtek a devizahitel kilátástalanságában, az önkormányzat azért hozta létre a Babakötvény programot, valamint az azt szervező Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványt, hogy a vásárhelyi fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásával segítse az itt élő családokat. Ez egy önként vállalt feladat volt, amelyben a támogatást egyfajta folyamatos megtakarításként képzeltük el: miként a szülők, úgy a város is gyűjteni kezdett a programban részt vevő gyermekeknek. Azt is mondhattuk volna, hogy egy fix összeggel segítünk majd minden 18. életévét betöltő fiatalt, hiszen könnyen kiszámolható, hogy ugyanakkora havi összeg mennyit jelent majd 18 év múlva. A folyamatos, havonkénti gyűjtés mellett az szólt, hogy a programot így az önkormányzat mindenkori gazdasági lehetőségeihez lehet igazítani, és ha emelni tudjuk a havi összeget, a végső támogatás mértéke is emelkedik. Ez az indulást követően meg is történt, a kezdeti havi 3500 forintot 4 ezerre növeltük. A közalapítvány számláján szépen gyűlt is a pénz, elértük, majd meghaladtuk a százmillió forintot. A gazdasági válság miatt azonban célszerűbbnek látszott ingatlanban tartani a pénzt, mivel a bérbe adásból magasabb bevételt lehetett elérni, mint a kamatból. Az alapítvány vagyona így fialni, gyarapodni tudott, nem pedig csak állt egy bankszámlán. Később, miután az alapítványnál már jelentős vagyon halmozódott fel, a közgyűlés úgy döntött, hogy nem utalja el a havi összegeket.

Miért nem?

Azért, mert a költségvetési forrásokból bölcsődéket, óvodákat, iskolákat újítottunk fel, és a pályázatokhoz szükséges önerőt finanszíroztuk, hogy fejlődjön a város. Az alapítvány már kellően tőkeerős volt, így az önkormányzat szűkös forrásait az éppen aktuális fejlesztési lehetőségek kiaknázására fordíthattuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárkit, aki a Babakötvény programban részt vesz, akár egyetlen forint kár is érne.

Hogyhogy? Hiszen nem utalták el a pénzt a számlára!

Nem azért kapnak a vásárhelyi fiatalok az első lakás vásárlásához támogatást, mert az önkormányzatnak vagy egy általa létrehozott közalapítványnak a számláján százmilliók állnak, hanem azért, mert a város erre kötelezettséget vállalt. A kötvény kifejezés a szótár szerint is azt jelenti, a kötvényt kibocsájtó arra kötelezi magát, hogy a kötvényben szereplő időben és módon az abban meghatározott összeget a kötvénytulajdonosnak megfizeti. Ön sem azért ad valakinek 100 forintot, mert éppen 1000 forint van a zsebében, hanem azért, mert megígérte neki, vagy tartozik ezzel az összeggel. A Babakötvény program lényege, hogy az önkormányzat vállalta, támogatja a vásárhelyi fiatalok első lakáshoz jutását, amit teljesíteni is fog. Ha holnap reggel száz család jelentkezik, hogy most azonnal szeretné igénybe venni a támogatást, mert ingatlant akarnak vásárolni, a közalapítvány gond nélkül biztosítani tudná nekik a pénzt. De az első igénylő csak 6 év múlva, 2024-ben jelentkezhet, hiszen akkor érik el a programban részt vevő gyermekek a 18. életévüket, és bár nagyon szeretném, ha így lenne, sajnos várhatóan nem fog száz család egyszerre ingatlant vásárolni Vásárhelyen. A Babakötvényben részt vevők felé az önkormányzat meghatározott összegű kötelezettségvállalással rendelkezik, ami nem a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány számláján lévő pénztől függ: ha éppen 1000 milliárd forint állna a bankszámlán arra várva, hogy támogatást igényeljenek belőle, az sem változtatna sem a támogatási összegen, sem azon, hány családnak fogja a támogatást kifizetni a város. A közalapítvány csupán a támogatási program szervezője. A közgyűlés ésszerű döntést hozott, amikor úgy határozott, miután az alapítvány már kellően tőkeerős, és a kötvényből eredő támogatási kérelmeknek várhatóan magabiztosan meg tud felelni, a város szűkös forrásaiból az éppen aktuális és elérhető fejlesztési lehetőségeket próbálja megragadni. Ettől még senki egyetlen forinttól sem esik el.

De akkor miért mondta azt 2011-ben Kószó Péter, hogy 273 millió van a számlán?

A programban akkor 1942 vásárhelyi gyermeket, azaz kötvénytulajdonost tartottunk nyilván, akik felé az önkormányzat akkor 273 millió 633 ezer 500 forint összegű kötelezettségvállalással rendelkezett. A polgármester által előszeretettel idézett mondatban Kószó Péter valóban rosszul fogalmazott, az összeg a teljes kötelezettségvállalást jelentette, nem pedig a bankszámlán lévő pénzt, hiszen, mint mondtam, a vagyon jelentős részét eleve ingatlanban tartotta az alapítvány, nem pénzben. De biztos ön abban, hogy Hódmezővásárhely polgármesterének az a legfontosabb feladata, hogy bebizonyítsa, a város korábbi alpolgármestere egy 7 évvel ezelőtti ünnepségen a beszédében rosszul fogalmazott?

Ezt hogy érti?

Negyedórája beszélünk a Babakötvényről, ami nem más, mint egy jól felépített politikai botrány. Nincs visszaélés, nincs átverés, csak Márki-Zay szokásos, féligazságokkal és csúsztatásokkal előadott hazugsága, amivel most éppen azért áll bosszút, mert a Petőfi utca 6. szám alatti iskolába nem az édesapjának a tudományos játszótere, hanem a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola költözik. Arról viszont nem beszélünk, hogy három iskola felújítása marad el, vagy hogy a Kapcsolat Központ hasonló nagyságrendű pályázata is rosszul áll. A polgármester a folyamatos vádaskodásaival és a városháza szétverésével elérte, hogy a vállalkozók már nem is indulnak a közbeszerzési eljárásokon. Az, hogy egy 650 millió forintos közbeszerzés iránt még csak érdeklődő piaci szereplő sincs, a legtisztább és legegyértelműbb értékelése Márki-Zay polgármesteri munkájának. A piac kiállította a polgármester úr bizonyítványát. És az a vádaskodás, hogy a fideszes képviselők minden vállalkozót Vásárhelyen, a megyében vagy az országban megfenyegettek, hogy ne induljon, nevetséges és szánalmas.

A polgármester szerint a sok munka miatt nem indultak a vállalkozók.

És ezért még csak nem is érdeklődtek egy 650 milliós munka iránt? Korábban, amikor a belvárost, a kórházat felújítottuk, utak épültek, milliárdos nagyságrendű munka zajlott a városban, érdekes módon minden pályázatot meg tudtunk valósítani, és szinte valamennyi oktatási intézményt fel tudtunk újítani. A polgármester dolga az, hogy megvalósuljon valami, nem az, hogy megmagyarázza, miért nem. Az augusztus 20-i ünnepség biztosítására meg tudta keresni a szegedi önkormányzathoz köthető őrző-védő céget, az iskolafelújításnál pedig napokig azt sem tudta, milyen pályázatról van szó, majd amikor a városfejlesztési irodavezető elmondta neki, a legfontosabb az volt számára, hogy bizonygassa, a tankerület sem tudott lefolytatni egy szintén az intézményeket érintő közbeszerzést. Soha nem volt példa arra, hogy a város ilyen fontos pályázatokat vagy fejlesztéseket elbukjon. De mondok mást: a polgármester-választás óta eltelt már több mint fél év, és egyetlen jelentős uniós pályázatot sem adott be a város. Nincs városfejlesztési program! Van helyette városszépítő nap, a kórházi dolgozóknak szeretetcsekk, egy darabig még migránsszámláló is volt a városháza bejáratánál, ami azt hirdette, hogy Soros György milyen nagyszerű ember, vagy a legújabb kezdeményezés, a napokban meghirdetett Trollmann program, ami 20 cigány származású munkanélküli képzését jelenti parkgondozási feladatokra. Csak politizálás zajlik. A napnál is világosabb: Márki-Zay Pétert a legkevésbé sem érdekli a város, nem akar dolgozni, bajlódni az iskolafelújítással, vagy komoly városfejlesztési programot kidolgozni, csak a saját politikai karrierjét építgeti. Bedob egy-két féligazságból, csúsztatásból vagy egyenesen hazugságból jól összerakott gumicsontot, egymásnak ugraszt társadalmi csoportokat, és látványosan mártírkodik, hogy őt mindenki el akarja lehetetleníteni. Tessék már legalább egyetlen valamirevaló, saját városfejlesztési elképzelést megvalósítani!

A polgármester szerint a Hegedűs-csomag elvette a mozgásterét.

A Járható Vásárhely Programot a polgármester minden létező módon akadályozza, így abból még egyetlen centiméter út vagy járda nem épült, és ha így haladunk, nem is fog. Amennyiben nem épült semmi, könnyű belátni, hogy az nem is kerülhetett semmibe. Ez megint nem más, mint a felelősség hárítgatása. Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel a munkahelyünkön vagy az életünk során, akinek valahogy soha nem sikerült elvégeznie vagy megtalálnia a munkát, de mindig nagyon színesen elő tudta adni, hogy az éppen aktuális kudarc ki, vagy mi miatt volt. Az ilyen embernek általában eleinte mindenki hisz, előbb-utóbb viszont rájövünk, hogy a nap végén valaki másnak kell dolgoznia helyette, vagy a probléma megoldatlan marad, és mindenki rajtaveszt.

A polgármesteri munka nem függetleníthető a politikától, egy megyei jogú város vezetőjének látnia kell a politikai térképén is.

Ez igaz, de hogyan függ össze a polgármesteri munka egy új ellenzéki párt megalapításával?

Márki-Zay Péter azt mondta, neki nincs ideje megalapítani az új pártot.

Utána pedig azt, hogy akár az elnöke is lenne. Ebben a kérdésben ugyanúgy hazudozik, mint minden másban. Beszéljünk világosan: Márki-Zay Péter Botka Lászlóval rövidesen egy új pártot fog indítani, ami egy bevándorláspárti, az Európai Unió hazánkat támadó politikai formációival együttgondolkodó és együttműködő politikai szerveződés lesz. Mit gondol, miért tette ki ismét a Soros Györgyöt fényező migránsszámlálót a közösségi oldalának tetejére, vagy miért hablatyol egyre lázasabban a Fidesz bevándorláspolitikájáról? Nem történik más, mint körvonalazódik az új párt programja. Még keveset látunk belőle, de egy biztos: nem a vásárhelyi iskolák felújításáról vagy a város fejlesztéséről fog szólni.