Első világháborús kiállítás 14

A hadifogoly nem csak szürke rab, hanem hősi halott is – ez az egyik fő üzenete annak az első világháborús kiállításnak, ami pénteken nyílt meg az Emlékpontban. Csongrád megyében 10 ezren, Vásárhelyen 3 ezren adták életüket a hazáért az első világégésben.

Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban címmel nyílt nemzetközi multimédiás kiállítás péntek délután a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Első világháborús kiállítás 13

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében ismertette, az első világháborúban a vármegyék közül Csongrád és Csanád megye könyvelhette el a legnagyobb veszteséget. – Az akkor 425 ezer fős Csongrádban az elhunytak és az eltűntek aránya meghaladta a 10 ezret, Miklós Péter legújabb kutatásai szerint pedig a 12 ezret – fejtette ki Kakas Béla, aki úgy véli, a megemlékezés nemzedékek óta kötelességünk, és még sok generáción keresztül az lesz. Hozzátette, a megyei önkormányzat a 100 éve véget ért világégés áldozatai előtt tisztelegve megjelentette Miklós Péter „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című kötetét.

Első világháborús kiállítás 8

Az Emlékpont évek óta rendez kiállításokat, programokat a világháború centenáriuma alkalmából. Miklós Péter kiemelte, a második világháborúval ellentétben itt még nem a gépek, hanem – sokszor puszta kézzel – az emberek harcoltak egymással. – A nagyhatalmak vezetői a katonákra csak anyagként tekintettek. A tárlaton látható művészeti alkotások rámutatnak, hogy az emberek a végletekig képesek tűrni és áldozatot vállalni a hazájukért – mondta a közintézmény vezetője, hozzátéve, Vásárhelyen 3 ezer áldozatot követelt a háború.

Első világháborús kiállítás 18

A világégés ugyan 1914-1918 között történt, azonban a Margittai Gábor és Major Anita házaspár által rendezett kiállításon látható személyes életpéldák, történetek, sorsok kézzelfoghatóvá teszik azt.

Első világháborús kiállítás 24

Végül Major Anita szólt a megjelentekhez, aki fő üzenetként azt fogalmazta meg: a hadifogoly nem csak szürke rab, hanem hősi halott is.

Első világháborús kiállítás 3

A multimédiás alkotásokat közel egy hónapig lehet megtekinteni az Emlékpontban.

Első világháborús kiállítás 6

A kiállítás fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A megnyitón Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester is részt vettek.

Fotók: Gémes Sándor

Az eredeti fotógalériából egy képet eltávolítottunk. Ennek okáról bővebben Facebook-oldalunkon írtunk. A felvételen szereplő személytől ezúton is elnézést kérünk, ha – akaratunkon kívül – megsértettük.

Első világháborús kiállításmegnyitó az Emlékpontban

Első világháborús kiállítás 1
Első világháborús kiállítás 2
Első világháborús kiállítás 3
Első világháborús kiállítás 5
Első világháborús kiállítás 4
Első világháborús kiállítás 7
Első világháborús kiállítás 9
Első világháborús kiállítás 8
Első világháborús kiállítás 6
Első világháborús kiállítás 10
Első világháborús kiállítás 12
Első világháborús kiállítás 15
Első világháborús kiállítás 13
Első világháborús kiállítás 11
Első világháborús kiállítás 14
Első világháborús kiállítás 16
Első világháborús kiállítás 17
Első világháborús kiállítás 20
Első világháborús kiállítás 21
Első világháborús kiállítás 23
Első világháborús kiállítás 24
Első világháborús kiállítás 18
Első világháborús kiállítás 22
Első világháborús kiállítás 19
Első világháborús kiállítás 1 Első világháborús kiállítás 2 Első világháborús kiállítás 3 Első világháborús kiállítás 5 Első világháborús kiállítás 4 Első világháborús kiállítás 7 Első világháborús kiállítás 9 Első világháborús kiállítás 8 Első világháborús kiállítás 6 Első világháborús kiállítás 10 Első világháborús kiállítás 12 Első világháborús kiállítás 15 Első világháborús kiállítás 13 Első világháborús kiállítás 11 Első világháborús kiállítás 14 Első világháborús kiállítás 16 Első világháborús kiállítás 17 Első világháborús kiállítás 20 Első világháborús kiállítás 21 Első világháborús kiállítás 23 Első világháborús kiállítás 24 Első világháborús kiállítás 18 Első világháborús kiállítás 22 Első világháborús kiállítás 19