Félmilliárdból építik a kertvárosi templomot

Az egykori Corvin (Komócsin) szakközépiskola bezárt kollégiumát alakítják át templommá, hogy azt a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai, és a városrész hívei is használhassák. 500 millió forint van rá, a 400 millió kormányzati támogatást 100 millióval egészítette ki az egyházmegye. A képen a volt kollégium.

Még 2006-ban Kecskemétiné Varga Beáta tanárnő kezdeményezésére valamivel több, mint kétezer aláírás gyűlt össze, hogy épüljön katolikus templom a vásárhelyi kertvárosban. Az aláírók akkor a Hóvirág és az Ipoly utcák sarkán álló üres telket nézték ki helyszínként. Az aláírásokat Almási István polgármesternek adták át, aki azt a közgyűlés elé erjesztette és a Szeged-Csanádi egyházmegyével is felvette a kapcsolatot. Az aláírásgyűjtés az év elején is zajlott.

Ezen a helyszínen ugyan nem építenek templomot, de megteszik azt a közelben, az egykori vendéglátóipari szakközépiskola kollégiuma helyén. Isten majdani házát a szomszédos katolikus általános iskola diákjai az iskola, míg a kertvárosi hívek az utca felől közelíthetik majd meg.

Félmilliárdból építik a kertvárosi templomot 1

Az eredeti látványterv. Biztos hogy nem pont így néz majd ki. Fotó: hodmezovasarhely.hu

Novák Péter építész az épület idén februári bemutatóján elmondta: a használaton kívüli kollégiumának átépítésével alakítják ki a templomot. Az épület belső tere, a résztvevők létszámához igazodva, megosztható lesz. – Az utcafront felőli bejárat és a harangtorony hangsúlyozza a fehér vakolt felületű és rézlemezekkel díszített épület liturgikus funkcióját – tette hozzá az építész.

A templom előtt pihenőteret hoznak létre – szoborral és díszmedencével.

Németh László esperes-plébánostól megtudtuk, hogy a napokban tartott utolsó mérnöki egyeztetésen Kiss-Rigó László megyéspüspök egy is módosítást kért az építésztől a leendő templom homlokzatán, s azt, hogy a látványterven látható toronyszerkezetet tervezze át.

Félmilliárdból építik a kertvárosi templomot 2

Németh László atya: A kertvárosi templom az iskolások miatt épül a kollégium helyére.

– Az egykori kollégium kétharmadát bontják majd le, a megmarad földszinti részen lesz a papi, személyzeti lejáró, a második és a harmadik szinten pedig marad néhány kisebb, speciális foglalkoztatásra alkalmas tanterem. A sétány felől lesz a főbejárat. Ez egy 400 ülőhelyes, hatalmas templom lesz, azért, hogy egy nagyobb ünnepségen a katolikus iskola minden diákja elférjen – mondta. Hozzátette: a templomot hétköznap egy hő- és hangszigetelt függönnyel két részre osztják, s akkor egy 80 személyes állandó részt látogathatnak majd a hívek. A templom bejárata előcsarnokba nyílik, ahol a mosdókat és kiszolgáló helyiségeket is elhelyezik. Az iskolások a jelenleg is meglévő üvegfolyosón érkezhetnek majd a templomba. Mely egyébként éppen miattuk épül ide, hiszen az iskola diákjai a különböző ünnepségeken jelenleg csak a Szent István templomban férnek el. A tanévnyitót is itt tartották.

A rendszerváltás óta kérik

2004. augusztus 20-án Kishomokon Gyulay Endre akkori megyéspüspök már felavatott egy lakossági kezdeményezésre és közadakozásból épült lélekharangot és emlékhelyet. Akkor a kishomoki és kertvárosi katolikus közösség részéről már felmerült egy templom építésének igénye.

Egyébként a rendszerváltás környékén az akkori MDF (Magyar Demokrata Fórum) helyi szervezete is szeretett volna templomot építeni a kertvárosban, de az akkor elképzelés maradt.