Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 4

Szeptember 7-én, pénteken délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című nemzetközi multimédiás kiállítás, amelyet a még rendezés alatt álló galériában mutatott be Margittai Gábor történész, a tárlat társkurátora.

– Úgy éreztük, hogy az első világháború hadifoglyairól nagyon kevés szó esik – indokolta a kiállítás létrehozását Margittai Gábor, hangsúlyozva,  céljuk az volt, hogy ne csak átfogó képet adjanak a hadifogságról, hanem egyéni sorosokon keresztül láttassák, milyen szenvedéseket kellett megélniük a hadifoglyoknak.

Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 8

Az Antakrtiszon kívül nem volt olyan földrész, ahová ne kerültek volna magyar katonák, Mexikóba, Brazíliába és Afganisztánba is vetett a sors hadifoglyokat, akik közül a legtöbben – a kiállítás alcímének megfelelően – Szibériába és Olaszországba kerültek.

Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 6

Az első világháborúban harcolt katonák közül szokás megemlékezni az életüket vesztett, vagy megsebesült honvédekről, de siratnunk kell azokat is, akik nemcsak az emlékezetpolitikai dimenzióból hullottak ki, de sokszor a saját családjuk emlékezetéből is. Ugyanis sok katona bár túlélte a háborút, egész életére Szibériában ragadt, s azok közül, akik hazatértek, sokan életútjuk és karrierjük megtörésével szembesülhettek, így például számos hazatért művész nem érvényesülhetett alkotói területén, nem kapott lehetőséget tehetsége kibontakoztatására.

Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 7

A kiállítás kurátorai, Margittai Gábor és felesége, Major Anita igyekeztek minden korosztályt megszólítani, ennek jegyében multimédiás tárlatot állítottak össze, amelyben megtalálhatók a fronton használt eszközök mellett a lőszerekből készített művészeti tárgyak és festmények is, s a galéria termináljain láthatók és meghallgathatók a hadifogságot túlélt egykori hadifoglyok leszármazottaival készített interjúk is.

Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban

A péntek délutáni kiállításmegnyitón köszöntőt mond Lázár János országgyűlési képviselő és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a tárlatot Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg. A kiállítást Major Anita, a kiállítás kurátora mutatja be, míg a tárlat társkurátora, Margittai Gábor író a helyszínen dedikálja könyveit.

Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 1 Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 2 Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 3 Magyar hadifogolytörténetek az Emlékpontban 5

Forrás és fotók: Emlékpont