Kiss Attila és Dombi-Kiss László

Megtörtént a nagy beismerés. Ezek szerint nem a szakértelem, a szakirányú végzettség vagy a tapasztalat számított Dombi-Kiss László megbízásánál, hanem az, hogy ő a Jobbik helyi elnöke. Különös, mit ne mondjunk…

Miután egy teljes napja attól hangos Vásárhely, mit keres a helyi Jobbik-elnök a városházán, hogyan történhetett meg, hogy Márki-Zay Péter polgármester a városüzemeltetésen bízta meg – a sajtóértesülések szerint vezetői jellegű – feladatokkal Dombi-Kiss Lászlót, és lehet-e szó e tekintetben valamiféle politikai kifizetésről (hiszen Dombi-Kiss kérte fel polgármester-jelöltnek Márki-Zayt, akit a kampányban a Jobbik támogatott a legerősebben), a Polgármesteri Hivatal feleresztette a fehér füstöt.

Bár ne tette volna, vagy ne így…

Elképesztő közleménnyel jelentkezett ugyanis szerda délután a Dombi-Kiss-ügyben Hódmezővásárhely polgármestere a „gyorshír szolgálatán” keresztül. Miután már az egész város tisztában van a ténnyel, Márki-Zay Péter elismeri:

„Dombi-Kiss László, a Jobbik vásárhelyi elnöke 2018. szeptember 10-től 3 hónapos határozott időre szóló megbízást kap a városüzemeltetési feladatok támogatására, nem vezetői beosztásban.”

Mi ebben a különös? Az, hogy a Jobbik által kitalált Márki-Zay kifejezetten mint a Jobbik vásárhelyi elnökét, nem mint szakembert említi a – mondjuk ki – politikustársat, akit közpénzen közfeladatok ellátásával bíz meg. Semmiféle utalás nincs a közleményben arra, hogy a szakértelem, a szakmai tudás, a szakirányú végzettség vagy a tapasztalat számított Dombi-Kiss László megbízásánál, hanem ezek szerint az volt a fő szempont, hogy ő a Jobbik helyi elnöke.

Vagyis Márki-Zay Péter a közleménye szerint kifejezetten a Jobbik vásárhelyi elnökétől várja, hogy „támogassa” a városüzemeltetést, amit nem nehéz úgy érteni: ő tegyen ott rendet. Bármit is értünk ezen.

Legalább ilyen izgalmas, mivel indokolja a polgármester, hogy „külső segítséget” hívott. Hihetetlen csavarral egyrészt a helyi sajtót találja meg a városüzemeltetési problémák napirenden tartása miatt, másrészt egészen elképesztő módon gyakorlatilag meglebegteti – amire heti Facebook-előadásaiban már többször kitért –, miszerint valamiféle belső „szabotázs” lehetősége állna fenn, vagy legalábbis annak látszata.

De hallgassuk magát Márki-Zay Pétert!

„A külső segítség bevonását az indokolja, hogy az elmúlt időszakban néhány helyi sajtóorgánum részéről számos kritika merült fel a városüzemeltetési feladatok ellátásával kapcsolatban és ezzel párhuzamosan elszaporodtak a vandál rongálások, szándékos károkozások is. A parkgondozással, közlekedés támogatásával, kátyúzás elhúzódásával, játszóterekkel és szemétszállítással kapcsolatos kritika óhatatlanul is azt a látszatot keltette, mintha a hosszú évek óta ezen a területen dolgozó munkatársaink február óta szándékosan nem végeznék megfelelő színvonalon munkájukat, hogy ezzel támadási alapot szolgáltassanak az új vezetés ellen.”

A nyilatkozatban az is olvasható, „annak érdekében, hogy a politikai ellehetetlenítés szándékát a sajtó számára is megnyugtathatóan kizárhassuk” […] „az új városvezetés immár Dombi-Kiss László személyes közreműködésével dolgozik tovább”.

Márki-Zay Péter szerint tehát tulajdonképpen valóban ezer sebből vérzik Vásárhelyen a városüzemeltetés, és nincs más alkalmas ember, aki megoldhatná a gondokat, mint „a Jobbik vásárhelyi elnöke”.

Nem lennénk most a városházán dolgozók helyében. Hogy a Jobbik-elnök „támogató” megjelenését és a polgármesteri közleménynek a „szabotázs” látszatára utaló mondatait mennyiben tekinthetik egyfajta fenyegetésnek, annak eldöntését az olvasóinkra bízzuk.

Adalékként azért hozzátesszük, hogy a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálatának Facebook-posztja alatt a polgármester egyik legbelső emberének számító videósa, Szabó Márton is (értelemzavaró központozási hibáktól hemzsegő) véleményt nyilvánított. „Pitiáner fékekről” értekezve kuplerájnak minősítette (az egyébként a korábbi főjegyzőnek és aljegyzőnek is ajtót mutató Márki-Zay által lefejezett!) városházát:

„Eredmény van, marad eredmény nincs megy. Ennyi. Ebben a kuplerájban, ami itt maradt, nem nehéz látványos rendet rakni. Van még egy-kettő pitiáner fék, de lassan munkára lesznek fogva, és nem elküldve. (nevek nélkül)”

Szabó Márton

A történet úgy kerek, ha hozzátesszük: a fenti, fenyegetésszagú markáns álláspontot megfogalmazó Szabó Márton élettársa a Polgármesteri Hivatal Kabinetirodáján dolgozik (valamint kezeli Márki-Zay Facebook-oldalát), tehát párjához hasonlóan bizalmi ember. Hogy aztán ezek után ez a kis szösszenet mennyiben tekinthető teljesen magánvéleménynek vagy mennyiben a hivatalos városházi álláspont „kifecsegésének”, azt majd az idő eldönti.

Márki-Zay mindenesetre ezek szerint ostort adott a Jobbik-elnök kezébe. Más kérdés, a végén kin fog csattanni…

Borítókép: Kiss Attila, a Jobbik választókerületi elnöke és Dombi-Kiss László vásárhelyi elnök egy fórumon