Álcivil szervezetekkel támad Márki-Zay Péter

Egyre inkább úgy tűnik, a polgármester rá akarja tenni a kezét a vásárhelyi civil szervezetek irányítására. Feltűnt egy új, magát civilnek nevező szerveződés, amelyet egyértelműen Márki-Zayhoz köthető, kormányellenes személyek neve fémjelez. A Vásárhely Jövőjéért Egyesület az eddigi tapasztalatok alapján többet foglalkozik a politikával, mint a levegővétellel. Városfejlesztés helyett tehát folytatódik a polgármester politikai hatalmának építgetése.

Az országos párt szervezése közben álcivilek bástyája mögé bújva építgeti vásárhelyi politikai hatalmát Márki-Zay Péter. Úgy tűnik, a polgármester maga alá gyűrné a helyi civil szervezeteket.

A napokban nagy vehemenciával bukkant elő a semmiből egy Vásárhely Jövőjéért Egyesület nevű formáció, amely bejelentette: ezer fát kíván ültetni a városban. Tudomásunk szerint az egyesület ezzel párhuzamosan azonnal terjeszkedni is kezdett a többi civil szervezet felé, amely során óvatosan jelzik: érdemes velük jóban lenni, mert a városvezetés őket támogatja…

Ami a faültetést illeti, a cél és a kezdeményezés vitathatatlanul nemes, ám ha a szerveződés (és vezéralakjai) mögé kukucskálunk, a politikai cél legalább ilyen egyértelműen buggyan elő. A magát civilnek címkéző szervezetet valójában Márki-Zay Péter közvetlen emberei vezetik, az általuk képviselt civilség pedig leginkább kormányellenes politikai akciókban, a helyi képviselők lejáratásában és a polgármester hatalmának megerősítésében merül ki. Márki-Zay Péter a jelek szerint továbbra is csak a politikai erőterének és háttérországának kiépítésébe fektet energiát, a városfejlesztéssel úgy tűnik, már nem is akar foglalkozni.

A Vásárhely Jövőjéért Egyesület eddig ismertté vált oszlopos tagjai között ott találjuk Szabó Margit és Fejes Péter párosát. Az idősödő pár az elmúlt hónapokban tett minden megnyilvánulása egyértelműen politikai jellegű: nemcsak a helyi közgyűléseken bukkannak fel a „Márki-Zay-táborban”, de az április 8-i országgyűlési választási eredményvárón is ott voltak a harmadik kétharmadtól leforrázott polgármester mellett. A férfi rendszeres szerzője Márki-Zay lapjának, a Vásárhelyi Valóságnak is, az ő neve alatt jelennek meg a Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetségről szóló írások.

A közösségi médiában és a sajtóban is megjelent fotók tanúsága szerint a polgármester – és Dombi-Kiss László „városüzemeltetési szakértő” – társaságában az április 21-i fővárosi kormányellenes tüntetésen is részt vett a pár. Az országos politikai ambícióit leplezni képtelen Márki-Zay itt lengette be először, hogy új ellenzékre van szüksége az országnak, miután a választáson a magyar nép „leváltotta az ellenzéket”.

Márki-Zay tüntetés

Emlékezetes, az aggódó vásárhelyi polgár jelmezét magára öltő Szabó Margit volt az, aki a május 29-i közgyűlésen – felszólalási jeggyel, erősen valószínűsíthető, hogy a polgármester tudtával – nyilvánosan törölte bele a lábát a Fideszbe, a párt helyi képviselőibe, Hegedűs Zoltán frakcióvezetőbe és Lázár János országgyűlési képviselőbe. A nagyon civil szervezet nagyon civil alapítója gúnyos és személyeskedő megjegyzésektől hemzsegő kiselőadásában többek között azt találta mondani, hogy – a közgyűlésre később személyesen ellátogató – Lázárt „a jelenleg regnáló kormány és hatalom mint egy rosszindulatú tályogot kivágta a saját testéből”. A hölgy később a polgármester egy susáni lakossági fórumán is feltűnt Márki-Zay mellett kardoskodva, ahol hozzászólásában többek között szexuális zaklatással vádolta meg Fekete Ferenc fideszes városatyát.

Így tombol a „független” és „civil” kurázsi Vásárhelyen. No meg a szeretet hatalma.

Ahogy Botka László, Szeged szocialista polgármestere előszeretettel jellemzi a hasonló helyzeteket: a Vásárhely Jövőjéért Egyesület esetében nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló. A minta ugyanis – nem kell messzire menni – szegedi. Botka polgármester is több ciklus óta – a hervadt vörös szegfűt rutinosan zsebébe rejtve – a leplezetlenül balliberális elkötelezettségű álcivil Összefogás Szegedért Egyesület ejtőernyője alatt építgeti birodalmát. E tekintetben az új politikai szerveződést akár Márki-Zay Péter Jövőjéért Egyesületnek is átkeresztelhetnénk.

„A polgármesternek nem civil szervezeteket kellene szervezni a saját embereiből, amelyek olyan célokat tűznek ki maguk elé, hogy ültessünk ezer fát a belvárosba, hanem a meglévő faállományt kellene megvédeni a pusztulástól. Az elmúlt években százötvenezer fát ültettünk a külterületen, az erdők egy része ma a kipusztulás szélére jutott a gondozatlanság miatt. Olyan értékek vesznek el, amelyekért nagyon sokat dolgoztunk. Nincsenek illúzióink, a polgármestert nem érdeklik ezek a fák, semmit nem fog tenni értük. Az ügy addig lesz fontos, hogy elmagyarázza, erről is a Fidesz tehet”

– ezt egy néhány éve telepített, jelenleg teljesen elgazosodott erdő előtt üzente ma Márki-Zay Péternek Benkő Zsolt önkormányzati képviselő.

Bárhogy trükközhet a polgármester, és hiába próbálja meg egy kósza faültetési programmal elhitetni a leghabzószájúbb embereiről, hogy civilek, a vásárhelyiek tisztán látják a fától az erdőt.

Borítókép: Szabó Margit felszólalása a május 29-i vásárhelyi közgyűlésen

Alsó kép: Márki-Zay Péter a Vásárhely Jövőjéért Egyesület alapítói, valamint Dombi-Kiss László “városüzemeltetési szakértő” társaságában az április 21-i budapesti kormányellenes tüntetésen