Márki-Zay Péter

Ezúttal a 168 Óra című balliberális hetilapban nyilatkoztatott ki az országos politikai babérokra törő vásárhelyi polgármester. Márki-Zay Péter a múlt héten az ATV-ben elismerte, prominens szerepet vállalna a tervei szerint idén megalakuló új ellenzéki formációban, és még a pártelnöki tisztséget sem zárta ki. Ezúttal úgy fogalmazott: „nem teheti meg, hogy távol maradjon”, mármint az országos politizálástól.

A 168 Óra hetilapban folytatta balliberális médiahakniját Hódmezővásárhely materialista keresztény polgármestere.

A most megjelent cikk pikantériája, hogy Márki-Zay Péter annak a Biró Mariannának nyilatkozott, aki anno, 2017-ben a Népszavánál a Botka László akkori MSZP-s miniszterelnök-jelöltről szóló cikkeket is írta – iparági értesülések szerint Botka kifejezett kérésére (úgy hírlett, ezzel összefüggésben is távozott a lap Belpolitika rovatától egy vezető munkatárs). A szocialista szegedi polgármester, Botka László és magát jobboldali, konzervatív beállítottságúként meghatározó Márki-Zay közötti szoros politikai kapcsolat pedig az idei vásárhelyi kampány óta tapintható. Megírtuk, még az ismert politológus, Török Gábor fémjelezte kutatóintézet is úgy számol, Márki-Zay új ellenzéki pártjának éppen az MSZP bukott miniszterelnök-jelöltje lehet az egyik zászlóvivője (az LMP-ből is kilépett Hadházy Ákos és a veszprémiek által tavasszal kiszavazott Kész Zoltán mellett).

Nos, a vásárhelyi városvezető ezúttal sem rejtette véka alá határozott országos politikai ambícióit, sőt!

„Nem tehetem meg, hogy távol maradjak – indokolja Márki-Zay Péter a mozgalomalapítási szándékát és igényét”

– így a 168 Óra.

Az írásban egyébként a vásárhelyi közgyűlés feloszlatása mellett azzal is riogat a politikus, hogy információi szerint „sok-sok független polgármester is aggódva várja a következő heteket, mert egyre több az olyan pletyka és a feltételezés, hogy a Fidesz saját hatalma biztosítása érdekében az önkormányzati rendszerben, illetve a választási szabályokban ismét változtatásokat tervez”.

Ezzel indokolja a formálódó összefogást, miszerint a „független”

polgármestereknek „szükségük van arra, hogy megfogják egymás kezét. Már csak ezért is volna értelme mozgalmat alapítani”.

A 168 Óra rögtön hozzáteszi: Márki-Zay „és a hozzá csatlakozók” korántsem csupán az önkormányzatiság, hanem elsősorban a tisztességes közélet zászlaja alatt indulnak harcba – állításuk szerint például a korrupció, az oroszbarátság, valamint „a keleti, nem demokratikus államokkal való átláthatatlan ügyletek” ellen.

Biró Marianna kijelenti a cikkben: „Márki-Zaynak nem kell tartania a balliberális jelzőtől”. Mondjuk ez a Botka Lászlóval fenntartott szoros politikai kapcsolata tükrében legalábbis megkérdőjelezhető. Emellett az is érdekes, hogy a helyben is szocialista alpolgármesterrel együtt dolgozó Márki-Zay – aki saját bevallása szerint 2014-ben, tehát az ideit megelőző utolsó parlamenti választáson a jobboldalisággal nehezen vádolható LMP-re(!) szavazott –, ismét a régi, hamisan szóló lemezt pörgeti:

„A jelenlegi politikai pártok között nem találtam meg a nekem szimpatikusat, az utolsó ilyen a régi Fidesz volt, ez köztudott.”

Köztudott az, hogy 2014-ben a Schiffer András vezette LMP mellé tette az ikszet…

„De van egy igény, nem csak bennem, egy konzervatív, mérsékelten jobboldali, keresztény értékrendet valló politikai alakulatra. És nem vagyok egyedül, ez is biztos. […] Nekem pedig az a felelősségem, hogy ha korlátozott erőforrásokkal is, de lehetőségem van közreműködni egy ilyen mozgalom létrehozásában és működtetésében, akkor ne habozzak. Nem tehetem meg, hogy távol maradjak” – ismerte el pártalapítási és -vezetői szándékait újra, ezúttal 168 Óra hasábjain Márki-Zay Péter.