Kötelesné akkor sem költözik, ha rászakad a ház

Az egykori vásárhelyi Munkásotthon szolgálati lakása mára szétrepedezett, több helyen is leszakadt a mennyezete és az ablak felett kidőlt a padlás fala. Lakója, Köteles Sándorné ma már jogcím nélküli használó, pedig annak idején egy Malinovszkij (ma Kaszap) utcai lakást cserélt el erre. Kálváriába immár több mint egy évtizedes.

Köteles Sándorné Galamb Etelka (81) 1983-ban azt gondolta, hogy jó ötlet megpályázni az akkor még Szántó Kovács János (ma dr. Rapcsák András) utcai Munkásotthon gondnoki lakását, vállalni a gondnoki teendőket. Miután a szakszervezettől értesítették, hogy az ő pályázatát fogadták el, el is cserélte Malinovszkij utcai panellakását a Munkásotthon udvari szolgálati lakására, nem is sejtve a jövő.

Minden jól ment, míg be nem következett a rendszerváltás, akkor ugyanis az Magyar Szakszervezetek Szövetsége szétszakadt. Kötelesné ebből mit sem tapasztalt meg, számára akkor jött a változás, amikor egyszerre csak visszajött a címére a szakszervezetek küldött lakbér. Akkor nyomozni kezdett, s kiderítette, hogy hová kell fizetnie, az addig ügyvédi letétbe helyezett lakbért.

Kötelesné akkor sem költözik, ha rászakad a ház 2

A beázó tető miatt már rég leszakadt a mennyezete egy rész. Nem csak ebben a helyiségben.

Sokkolta azonban, amikor kiderült, hogy a Munkásotthont a szakszervezetek eladták, mégpedig az ő szolgálati lakásával, azaz tokkal-vonóval együtt. Az új tulajdonos a főépületben a Keresztapa sörözőt üzemeltette éveken keresztül, majd az egész épületet eladta egy vásárhelyi asszonynak.
Kötelesné már a szakszervezettől megvett ingatlan első tulajdonosával sem élt békében, pl. hiába kért tőle, hogy tetesse rendbe a lakrészét.

Az újabb tulajdonossal sem jön ki – ezt a Kötelesné által megmutatott, az ügyvédje és a háztulajdonos ügyvédje közötti levélváltásokból is kiderül.

Kötelesné akkor sem költözik, ha rászakad a ház 1

Etelka néni számos hatósággal levelezett saját ügyében. Sikertelenül.

– Azt kértem, hogy biztosítsanak cserelakást. Kettőt is mutattak, de egyik sem volt megfelelő. A belvárosban szeretnék egy hasonló lakást. Mutatta egyet az egyik tízemeletesben, az nem felelt meg, mert az albérlő költözéskor még a vécékagylót is magával vitte, nekem meg nincs pénzem a felújításra. A másik lakást meg évek óta senki sem lakta, ráadásul vagy 20 tulajdonosa is van. Eggyel sem bírok, nem hogy annyival – mondta Etelka néni.

Kötelesné akkor sem költözik, ha rászakad a ház 4

Itt is kidőlt a padlás felől a fal.

Aki szerint jár neki a cserelakás, annak ellenére, hogy több hivatalos dokumentumot is mutatott, melyben az olvasható, hogy ő jogcím nélküli lakáshasználó.

– Ráadásul az udvar végi lakrészbe van bejelentve a fiam, neki is járna a cserelakás. Igaz ők nem itt élnek – tette hozzá azzal, hogy felújítaná szétdűlőben lévő otthonát, ha éppen volna rá pénze. A kevéske nyugdíját használt ruhák árusításával kiegészítő néni egyébként pályázott már többször is vásárhelyi, de (mivel odavalósi a családja) makói önkormányzati lakásra is.

Kötelesné akkor sem költözik, ha rászakad a ház 3

Köteles Sándorné úgy tudja, az egyik fia még mindig az udvar végi ingatlanba van bejelentve.

Azt azonban hangoztatja, hogy az ő lakását törvénytelenül adta el a szakszervezet, mert neki elővásárlási joga lett volna rá. Ám ezzel senki sem kereste meg.

Kész tények elé állították.

De ebbe nem nyugszik bele és önként nem is költözik el.