Átjár majd a határon a tram-train 1

Kevés olyan vásárhelyi fiatal van, aki ne ismerné Pap Robit (DJPRiest). Nevéhez fűződik a Tiszti Klub és az Ifjúsági Ház, emellett egy zenekar tagja és magánbulikat is ad. Ez alkalommal őt választottuk A hét emberének, aki megmutatta: a DJ szakma bizony nem csak tapsból és csillogásból áll.

Pap Robi életében már tinédzserkora óta fontos szerepet játszik a zene. A 2000-es évek elején néhány barátjával megalapították a Jumping Round együttest, amivel sikerült is maradandót alkotniuk: megszületett az Angyalok nincsenek. Mielőtt tovább mennénk, hallgassunk bele a sokak által talán már rég hallott dalba:

//www.youtube.com/watch?v=-UFQRH-AeZI

– 2001-2002 tájékán Vásárhelyen járt egy külföldi cserediák, akivel a tagok jó kapcsolatot ápoltak. Ő Linkin Park és Limp Bizkit CD-ket adott nekünk, ezekben a bandákban pedig már DJ is játszott. Így jött az ötlet, hogy én lemezlovas legyek a Jumping Roundban. Ha ez nincs, akkor lehet, hogy most ritmusgitáros lennék egy reggie zenekarban – idézte fel a kezdeteket Robi, aki informatika szakos srácként eladta a számítógépét, hogy megvásárolja élete első lemezjátszóját és keverőjét.

A hét embere: egy külföldi cserediák segített a DJ-vé válás útján

A következő nagy lépés 2006-ban jött, amikor a saját szegedi gördeszkás, cipő és ruha boltjában felkérték, hogy zenéljen a Tisza Gyöngyében. A fellépés jól sikerült, 600-700 fő tombolt a fiatal DJ-vel.

Innentől már nem volt megállás. Jött a vásárhelyi Tiszti Klub és az Ifjúsági Ház: volt, amikor 1200-an táncoltak Robival, aki később a magánbulik világába is belekóstolt. Sokan szeretik a stílusát, mivel nem CD-t, hanem bakelitet pörget, és olyan zenéket játszik, amiket más nem. A mai slágereken kívül rock és retro klasszikusok is szerepelnek a repertoárjában.

Átjár majd a határon a tram-train 4

– Egy DJ akkor számít jónak, ha a vendég szintjén van, de nem megy az alá. A zenekeverésen kívül egy pillanat alatt fel kell mérni, hogy az adott pillanatban mi kell a közönségnek. Mindig sok magyar dallal készülök, mert szeretem énekeltetni a bulizókat – avatott be a részletekbe Robi.

Kevesen tudják, hogy egy lemezlovas élete azonban nem csak az éjszakai életből, a tapsból és a csillogásból áll, hanem van egy másik oldala is. – Közel 10 ezer zeném van, ezzel azonban nem szabad hátradőlni. Napi szinten figyelni kell új dalokat, mert lehet, hogy a következő hétvégén már azokat várják a legtöbben. Minden bulimra készülök, néha felírom azt az 5-10 dalcímet egy cetlire, aminek kötelező szólnia – árulta el a lemezlovas, aki szerint rengeteget kell gyakorolni a hétköznapok során, mert a hibákat, a rossz hangzást azonnal kiszúrják az emberek.

Átjár majd a határon a tram-train 2

Manapság egy DJ már nem csak discokban lép fel. Egyre többször hívják őket esküvőkre is, mivel az az előnyük az élőzenéhez képest, hogy stúdióminőségben és minden stílusban tudnak szórakoztatni. Továbbá a legtöbben ma már nem csak mulatóst, hanem discot és rockot is szeretnének a lagzijukon.

Robinak nagy álma, hogy a Jumping Round ismét teljes gőzzel működjön, mert ugyan nem oszlottak fel, de nincs énekesük. Addig is folyamatosan képezi magát, hogy a lehető legjobb bulikkal tudja szórakoztatni a fiatalokat. Idővel pedig szeretné, ha csak ezzel tudna foglalkozni, ez azonban nem mostanság lesz: őstermelőként dolgozik, és a nyáron egyetemre is felvették. Az éjszakai életben pedig a Pennában, és egy ahhoz közeli szórakozóhelyen pultosként találkozhatunk vele.

Átjár majd a határon a tram-train 3

Fotók: Gémes Sándor