Róna Péter

Az LMP-ből lelépő közgazdász nem különösebben hisz abban, hogy a vásárhelyi polgármester által gründolt ellenzéki mozgalom majd megváltja a világot.

Lesajnálóan nyilatkozott Márki-Zay Péter szervezés alatt lévő új ellenzéki pártjáról Róna Péter közgazdász. Az ex-LMP-s „politikus” – aki augusztus 19-én Vásárhelyen többek között volt párttársával, az LMP-ből mára ugyancsak dobbantó Hadházy Ákossal segédkezett Márki-Zaynak az európai integráció című „pártzászló-bontogató” kormányekézéshez – az ATV Egyesen beszédében vendégeskedett csütörtökön.

Róna Péter rendkívül lesújtó véleményt fogalmazott meg a jelenlegi ellenzékről. Mint mondta, az ellenzéki pártok nemcsak hogy nem kormányzóképesek, de nem is foglalkoznak vele, mitől lehetnének azok. Erre a hiteltelen töketlenkedésre pedig nem vevő a magyar társadalom többsége, mely átlát a szitán.

– Az emberek nem ostobák, látják, hogy az ellenzék nem kormányzóképes, azért nem választották meg, írhat programokat, mondhat jópofa dolgokat

– fogalmazott, hozzátéve: a társadalom nagyobb része nem hiszi el, hogy az ellenzék képes lenne vezetni Magyarországot.

A közgazdász szerint a Fidesz alternatívájaként olyan ellenzékre lenne szükség, mely megérteti az országgal, hogy a legfontosabb igény a Nyugathoz való felzárkózás lenne, és el is hiteti az emberekkel, hogy képesek lehetünk erre.

Miután szerdán ugyanabban a székben Márki-Zay Péter elismerte: prominens szerepet vállalna a reményei szerint még az idén létrejövő, szervezés alatt lévő új ellenzék erőben (a pártelnöki posztot sem zárta ki), Rónát megkérdezték:

„az alapján, amit Hódmezővásárhelyen tapasztalt, és a diskurzus, amit Márki-Zay Péter különféle ellenzéki politikusokkal és közéleti szereplőkkel folytat”, lehet-e a születőben lévő formáció a csírája egy új, általa vizionált „nyugatos”, kormányképes ellenzéknek.

A közgazdász igencsak lesajnáló választ adott, jól láthatóan nem nagyon hisz Márki-Zay és társai (Hadházy Ákos, Botka László és a többiek) mestertervének realitásában, életszerűségében.

– Nem tudom, viszonylag keveset hallottam róla, és nem különösebben ismerem Márki-Zay Pétert. Figyelemmel hallgattam, amit mondott, de az őszinte válaszom: nem tudom

– hangzott a kevéssé burkolt kritika.

Róna Pétert tehát finoman szólva sem győzte meg Márki-Zay. A közgazdászhoz hasonló sarkos véleményt fogalmazott meg nemrégiben az Azonnali.hu portálnak adott interjújában a balliberális politológus, Böcskei Balázs is, aki azt mondta a vásárhelyi városvezető országos politikai ambícióiról: „Meglepődnék, ha ő lenne az ellenzék vezére 2022-ben.”

Az IDEA Intézet igazgatója a minap az ATV-ben már „túlmozgásos” politikusnak minősítette Márki-Zayt, akinek a józsefvárosi választástól a szurikátaügyig mindenről van véleménye, de szerencsésebb lenne, ha ehelyett inkább a helyi ügyekkel foglalkozna, mert szinte semmi eredményt nem tud felmutatni városában.

Fotó: atv.hu