Lázár fogadóóra Székkutas 3

A madarak annyira sokan vannak, hogy milliós kárt okoznak a mezőgazdászoknak. Ezzel a problémával keresték fel a legtöbben Lázár Jánost pénteken, a székkutasi fogadóóráján.

Lázár János az utóbbi időben már nem csak Vásárhelyen és Makón, hanem a 4-es választókerület összes, 19 településén tart lakossági fogadóórát. Az országgyűlési képviselő elsőként Mártélyra látogatott el, míg pénteken a székkutasi Egészségház átadása után a község főterén várta az érdeklődőket.

Lázár fogadóóra Székkutas

– Elsősorban mezőgazdasági kérdésekkel, például agrártámogatásokkal és tanyavillamosítással kapcsolatban kerestek fel a helyiek – összegzett a fogadóóra végén a politikus, hozzátéve, a legtöbben a környéken elszaporodott vetési varjak miatt kértek tőle segítséget.

A település határában ugyanis sok terület a Kőrös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik, ahová az elmúlt években varjakat telepítettek. A madarak száma azonban olyan mértékben megnövekedett, hogy a székkutasi gazdák földjein komoly mezőgazdasági károkat okoznak a kukoricában és a napraforgóban. Sőt, már a sóshalmi borászok is panaszkodtak, hogy a szőlőt is megdézsmálják a varjak.

Lázár fogadóóra Székkutas 8

Lázár János ismertette, mivel védett fajról van szó, ezért gyérítésre nincs lehetőség, azonban meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az állam viselje a pusztítás következményeit.

– A kormányhoz és a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordulok, hogy egy káralapot hozzanak létre a gazdáknak, illetve lehetséges, hogy a nemzeti park területén ültetni kellene kukoricát és napraforgót, hogy a madarak ne vándoroljanak onnan el – mondta még el a politikus, akinél közel húszan álltak sorba a főtéren.

Lázár fogadóóra Székkutas 1 Lázár fogadóóra Székkutas 4 Lázár fogadóóra Székkutas 5

Fotók: Gémes Sándor