Politikai csata robbant ki a vásárhelyi cigányság körül

Márki-Zay Péter szerint a vásárhelyi Fidesz gyűlöletet kelt a romák körül, míg a párt helyi szervezete úgy véli, a polgármester csak páváskodik a cigánysággal, hogy szavazatokat gyűjtsön. Röpködnek a vádak a két fél között.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Mátray Attila, a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón reagált a Fidesz hétfői közleményére. Mátray Attila szerint a város az elmúlt 28 évben csak kihasználta a vásárhelyi cigányságot, és nem ismerte fel a kisebbség felzárkóztatás fontosságát.

Márki-Zay Péter pedig a kormány bevándorláspolitikáját támadta. Mint mondta, a Fidesz a migránsok után újabb gyűlöletkampányt szervez, aminek a középpontjában a cigányság áll. Visszautasította azokat a vádakat, hogy szavazatokat szeretne vásárolni a romák támogatásával, ugyanis véleménye szerint ezzel inkább kockáztatni lehet szavazatokat, mint nyerni.

A polgármester azt is kijelentette, hazugság, hogy romákat telepítene a Csengettyű közi lakásokba.

Politikai csata robbant ki a vásárhelyi cigányság körül 1

A sajtótájékoztatón elhangzottakra a Fidesz-helyi szervezete közleményben reagált, amit változtatás nélkül közlünk:

Vásárhelyi Fidesz: Márki-Zaynak csak a cigány szavazatok számítanak

Visszautasítjuk Márki-Zay Péter és Mátray Attila ma elhangzott vádjait. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség hódmezővásárhelyi szervezete rengeteg munkával egy teljes városra kiterjedő, Magyarországon továbbra is egyedülálló oktatási integrációs modellt valósított meg a romák, és a hátrányos helyzetű vásárhelyi gyermekek felzárkóztatása érdekében, amelyet még az Európai Unió is jó gyakorlatként tart nyilván. Ezzel szemben Márki-Zay Péter roma integrációs tevékenysége kimerült abban, hogy az augusztus 20-i ünnepségen cigány ételeket evett és színpadi beszélgetést szervezett.

Márki-Zay Péter csak páváskodik a cigánysággal. Valódi felzárkóztatási programok és városvezetői munka helyett a cigány családokat belvárosi lakással és hangzatos nyilatkozatokkal, látványos kiállással akarja megvenni. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Hódmezővásárhelyi Szervezete szerint ezzel a számító hozzáállással lehet a legtöbbet ártani a cigányságnak.

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Hódmezővásárhelyi szervezete