Márki-Zay Péter

Amelyet azonban állítása szerint nincs ideje megalapítani. A vásárhelyi polgármester folytatta számos önellentmondással tarkított ellenzéki médiahakniját, amelynek egyik állomásán azt mondta: nem zárná ki, hogy a jövőben tisztséget vállalna akár elnökként is egy pártban.

Az ATV balliberális beállítottságú közéleti beszélgetős műsorában és az egykori Simicska-médiabirodalom romjain kivirágzó Magyar Hang című kormányellenes hetilap hasábjain folytatta tovább az új ellenzéki formációjával kapcsolatos sajtókörútját Márki-Zay Péter.

A vásárhelyi polgármester rögtönzött előadásai az eddigiekhez hasonlóan hemzsegtek az önellentmondásoktól, ahogy arra legutóbb Bölcsei Balázs balliberális politológus is felhívta a figyelmet. Az IDEA Intézet igazgatója szerint nem túl hatásos és meggyőző politikusi beköszönés az a bizonytalankodó mellébeszélés, miszerint „lehet, hogy pártot alapítok”, de úgy tűnik, a címzettre csak részben hatott a figyelmeztetés.

Nos, Márki-Zay az ATV szerda esti Egyesen beszéd című műsorában egyenesen elismerte, prominens (azaz vezető) szerepet vállalna a szervezés alatt lévő új ellenzéki formációban.

Amiről azonban maga sem tudja, hogy párt vagy mozgalom, mivel ez „nem tiszta” számára. Több ilyen szerveződésről is konkrét információi vannak, de jobban szeretné, ha csak egy jönne létre (kvázi ideológiamentesen). Az viszont sebtiben, még az idén. Megunva a ködösítést Vujity Tvrtko műsorvezető nekiszegezte a kérdést, ő maga alapítja-e meg ezt az új ellenzéki pártot vagy mozgalmat, mire Márki-Zay úgy felelt, „sajnos nem ér rá”, de amennyiben létrejön ez a közösség, és úgy látja, hamarosan meg is születik, akkor „szívesen csatlakozik, és prominens szerepet is vállal”.

A műsorvezető újabb konkrét kérdésére válaszolva később úgy fogalmazott, „nem zárja ki”, hogy a jövőben tisztséget vállalna akár elnökként is egy pártban, bár „nem szándékozik” elhagyni Hódmezővásárhelyt. Megfontolandó, bölcs tanácsnak nevezte ugyanakkor, hogy az országos politikai ambíciók dédelgetése helyett elsősorban a helyi kérdésekkel kellene foglalkoznia…

Márki-Zay Péter a beszélgetés során világossá tette, az új ellenzéki alakulat számára legelsősorban is a jövő évi önkormányzati választás miatt sürgető és fontos, hogy ott „már tudjuk egymást támogatni, mi polgármesterek” és polgármester-jelöltek. Állítása szerint ugyanis leginkább ellenzéki polgármesterekkel és polgármester-jelöltekkel tárgyal és egyeztet az új ellenzéki szerveződésről.

Ez – bár a nevet nem mondta ki – újabb adalék ahhoz a hónapok óta a sajtóban keringő teóriához, miszerint az egyik fő politikai szövetségese az MSZP bukott miniszterelnök-jelöltje, Botka László szegedi polgármester lehet. Nem cáfolta ugyanakkor az ATV-ben azt sem, hogy a legutóbb az LMP-ből kilépett Hadházy Ákossal – és Bod Péter Ákossal – közösen tervezik az ellenzékgründolást.

Márki-Zay Péter kijelentette továbbá, a maga részéről mindent megtesz az ellenzéki „ellenállás” sikeréért, ám úgy véli,

„Orbán Viktor sorsa nem egy demokratikus választáson dől el” – azt viszont nem bontotta ki részletesen, akkor egészen pontosan mégis milyen körülmények között és eszközökkel akarná(k) megbuktatni

a kétharmados többséggel, demokratikus úton megválasztott miniszterelnököt…

Érdekes, hogy bár az ATV-ben azt mondta, „nem tiszta” számára, hogy mozgalom vagy párt alapításán dolgoznak-e, néhány nappal korábban a Magyar Hang hasábjain – országos politikai szándékainak megerősítése mellett – ennél sokkal egyértelműbben vázolta a mestertervet (illetve az időbeni szervezeti elhatárolást). Eszerint olyan értelemben nem indulna újra önmagában, függetlenként a polgármesteri székért, hogy a legfontosabb céljaként megnevezett jövő évi önkormányzati választáson „nem kell párt-, elég egy társadalmi szervezet vagy civil mozgalom támogatása”, azaz: logója. Majd – folytatta – „a [2022-ben esedékes] parlamenti voksolás esetén viszont már mindenképpen párttá kell alakulnia az új politikai erőnek”. Azaz előbb a mozgalom, utána a párt.

Vagy ki tudja…