Elfelejtette a múltat a roma önkormányzat elnöke? 6

Csak idéntől fontos a vásárhelyi önkormányzatnak, hogy tegyen valamit a roma felzárkóztatásért – jelentette ki Mátray Attila, aki szerint a helyi cigányságot 28 éve kihasználják. Ennek azonban ellentmond, hogy eddig is elég sokat hallhattunk a kisebbségi önkormányzatról, sőt, Mátray személyesen adott át Vásárhelyi Cigányságért Díjat városvezető politikusoknak és többször példaértékűnek nevezte a munkájukat.

Csütörtökön Márki-Zay Péter polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót Mátray Attila, a Hódmezővásárhelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki a helyi Fidesz augusztus 27-i közleményére reagált.

Az elnök szerint a rendszerváltás óta csak az idei évben jutott a város oda, hogy fontosnak tartsa a roma felzárkóztatást.
– Rendhagyó lépéshez érkeztünk Márki-Zay Péter programjával. Az elmúlt 28 évben a politika az országos cigánysághoz hasonlóan a vásárhelyit is kihasználta – jelentette ki Mátray Attila.

A Fidesz visszautasította a vádakat. A párt azt írta, rengeteg munkával egy teljes városra kiterjedő, Magyarországon továbbra is egyedülálló oktatási integrációs modellt valósított meg a romák, és a hátrányos helyzetű vásárhelyi gyermekek felzárkóztatása érdekében, amelyet még az Európai Unió is jó gyakorlatként tart nyilván. Ez egyébként idén érettségi tétel is volt, amiről bővebben ITT írtunk.

Érdekességként – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttük, hogy az elmúlt néhány évben milyen kapcsolatot ápolt a roma önkormányzat a városvezetéssel. Legérdekesebbnek azt találtuk, amikor három és fél éve, azaz 2015. március 19-én Mátray Attila személyesen adta át a Vásárhelyi Cigányságért Díjat Almási István polgármesternek és Bálint Gabriellának, a Kapcsolat Központ vezetőjének.

Elfelejtette a múltat a roma önkormányzat elnöke?

  1. március 17-én pedig Kószó Péter akkori alpolgármester vehette át ugyanezt az elismerést a helyi cigányságért tett munkájáért.

Ezen túlmenően is többször írtunk a kisebbségi önkormányzatról. 2013 végén maga Mátray Attila nyilatkozta portálunknak, hogy a Petőfi utca 6. szám alatt térítésmentesen kaptak helyiséget a működésükhöz a várostól. Ezt követően 2015-ben költöztek át a Petőfi utca 2. szám alá.

A kisebbségi önkormányzat rendszeresen szervezett Ki mit tud-ot és esélyegyenlőségi napokat is, amelyeken a magyar-cigány együttélést erősítették. Az egyik alkalommal Fekete Ferenc önkormányzati képviselő meg is köszönte Mátray Attilának, hogy az összes óvodát felkeresik, és bemutatják azokban a roma kultúrát.

Elfelejtette a múltat a roma önkormányzat elnöke? 4

A Roma Holokausztra rendszeresen megemlékezett a nemzetiségi önkormányzat. Ezen 2014-ben Kószó Péter, 2016-ban pedig Cseri Tamás képviselő mondott beszédet. Ezekről részletes tudósítást ITT és ITT olvashat.

2018-as példát is tudunk hozni, amikor január 27-én hátrányos helyzetű és szociálisan rászoruló családok számára osztott 300 adag meleg ételt, illetve több mázsa ruhát a nemzetiségi önkormányzat a hitgyülekezettel. Ennek beharangozóján Mátray Attila úgy fogalmazott: Vásárhelyen a többi településhez képest kevesebb azoknak a száma, akik ilyen jellegű segítségre szorulnak, ugyanis az önkormányzat jó kezekben tartja a rászorulók támogatását.

Elfelejtette a múltat a roma önkormányzat elnöke? 3

Az elnök a mai sajtótájékoztatón portálunkat is támadta, amiért augusztus 27-én változtatás nélkül megjelent nálunk a Fidesz közleménye, és arra kérte a sajtót, ha már a roma felzárkóztatásban nem tud segíteni, akkor legalább ne gátolja azt.

Véleményünk szerint a média azzal teheti a legtöbbet a felzárkóztatásért, ha – mint ahogy a korábbi években is – beszámolunk az őket érintő hírekről, programokról. Legutóbb augusztus 6-án tettük ezt, amikor 20 roma jó tanuló kapott oklevelet és utalványokat. Éppen ezért szeretnénk visszautasítani a vádaskodást.