Székkutas fajtabemutató 2

A napraforgó és a szója került a középpontba kedden a Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomáson, ahol mindkét növényből új fajtákat ismerhettek meg a gazdák. Nem csak a térségből, hanem a környező megyékből is érkeztek vendégek a községbe.

A bemutatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a NÉBIH közösen szervezte a Székkutasi Növényfajta-kísérleti Állomáson. Török Dénestől, az állomás vezetőjétől megtudtuk, a rendezvény immár 5 évre tekint vissza, és minden esztendőben 8-10 helyszínen tartják azt meg. A cél, hogy a gazdáknak a szárazföldi és kertészeti kultúrákból segítsenek olyan növényfajtákat választani, amiket a jövőben sikeresen hasznosítani tudnak.

Székkutas fajtabemutató

Ez alkalommal a napraforgó és a szója került terítékre, amelyekből mintegy 25-30 fajtát mutattak be a résztvevőknek.

Székkutas fajtabemutató 7

Szél István, az agrárkamara megyei elnöke, Székkutas polgármestere köszöntőjében elmondta, a napraforgó az egyik legjelentősebb olajnövényünk és zöldtakarmányunk. – Hazánk Európa egyik legnagyobb napraforgó termesztője, ahol hosszú évek óta 600 ezer hektáron állítják elő a gabonát. A szója vetésterülete viszont – részben az uniós szabályok miatt – csökkent, itt 60 ezer hektárról beszélhetünk – ismertette Szél István, hozzátéve, Csongrád megyében ezek a számok a napraforgó esetében 31, a szójánál pedig 1 ezer.

Székkutas fajtabemutató 6

Egy új fajta egyébként úgy kerülhet a köztermesztésbe, ha annak tulajdonosai bejelentik azt az illetékes minisztériumhoz, majd a kísérleti állomásokon 2-3 éves szántóföldi vizsgálatot végeznek rajta. Ennek során döntik el, megjelenhet-e a piacon az új fajta.

Székkutas fajtabemutató 3

A székkutasi bemutatóra nem csak a környékből, hanem például Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is érkeztek érdeklődők.

Székkutas fajtabemutató 9  Székkutas fajtabemutató 4

Székkutas fajtabemutató 8