Insure

Egy új őrző-védő cég tűnt fel a vásárhelyi városháza holdudvarában. A számos szálon a szegedi szocialistákhoz kötődő vállalkozás védte Márki-Zay Pétert a polgármester által vizionált állítólagos (azaz nemlétező) „fideszes” tojásdobálókkal szemben is.

A hódmezővásárhelyi Szent István-napi programsorozatra kilátogatók felfigyelhettek rá, hogy a megszokotthoz képest több tagbaszakadt „nehézfiú” vigyázta a rendet. Ebben persze nincs is semmi kivetnivaló, hiszen legyen szó az ünnep nemzeti-közösségi alkalmairól, könnyed, szórakoztató fellépéseiről vagy akár az átpolitizált, propagandisztikus (pártépítő) show-elemeiről, a résztvevők nyugalmának, biztonságának szavatolása valóban elsődleges szempont.

Szemet szúrt viszont, hogy a rend jobbára rövidre nyírt hajú, izmos őrei egy Vásárhelyen eddig ismeretlennek számító biztonsági céghez tartoznak. Az Insure Security (Insure 98′ Kft.) emberei a 444.hu azóta elhíresült videójában is feltűnnek, amint az új ellenzéki párt/mozgalom létrehozásának szükségességéről kinyilatkoztató Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos testi épségét felügyelik. (Mint meg is írtuk, a vásárhelyi polgármester a két, leginkább a kormányt ekéző pódiumbeszélgetés kapcsán azt vizionálta, hogy „Lázár János pribékjei”, azaz „fideszes”(?) tojásdobálók akarják megzavarni a rendet. Nos, semmiféle ilyen atrocitás nem történt, olyannyira nyugalomban zajlott minden, hogy az egész facebookos riadalomkeltés leginkább egyfajta riogató/közönségtoborzó fake news-ként élhet majd az emlékezetben…)

Érdekesség, hogy az említett vállalkozás eddig leginkább szegedi tevékenységéről volt ismert a szakmában. A tősgyökeres szegedi, de 2014-től Vecsésre bejegyzett Insure több forrásunk szerint ezer szálon kötődik a szegedi szocialistákhoz: a Botka László bukott MSZP-s miniszterelnök-jelölt vezette város önkormányzati cégeivel áll szerződésben, a szegedi városházához (így Botka polgármesterhez) és a város gazdasági társaságaihoz, valamint rendezvényeihez kapcsolódó biztonsági, őrző-védő (illetve van, ahol takarítási) feladatokat látnak el. A polgármesteri hivatal közterület-felügyelőivel is évekig közösen járőröztek személy- és vagyonvédelmi feladatokkal megbízva, de egy egészen friss példát említve az idei SZIN-nek is ők voltak a hivatalos biztonsági szolgálata.

(Pikáns adalék, hogy egy MTI-hír tanúsága szerint 2010 elején, még a Bajnai-kormány idején a Közbeszerzési Döntőbizottság 2 millió forintra bírságolta a Botka vezette szegedi önkormányzatot, mondván: „kirívóan drága ajánlatot nyilvánított nyertesnek a négy évre szóló személy- és vagyonvédelmi feladatokra kiírt közbeszerzés értékelésekor”. A győztes pályázó az Insure volt.)

Insure

A Botkáék, a szegedi szocialisták által kedvelt szegedi gyökerű cég vásárhelyi felbukkanása számos kérdést vet fel annak tükrében, hogy korábban beszámoltunk róla: Botka László (és stábja) erőteljesen támogatta az idei választási kampányban Márki-Zay Pétert. A vásárhelyi választás után két nappal a két politikus a szegedi városházán közös sajtótájékoztatón támadta a kormányt, a szegedi városvezető emberei feltűntek az átadás-átvételnél, majd a politikusok demonstratív, nyílt utcai közös ebéddel tettek hitet egymás mellett. Botka László neve amúgy az országos sajtóban is rendre felbukkan mint Márki-Zay Péter formálódó új ellenzéki pártjának egyik potenciális zászlóvivője.

Úgy tűnik, a szegedi városházáról továbbra is árgus szemekkel és óvó tekintettel figyelik Márki-Zay mozgását.

A vásárhelyi önkormányzatot természetesen megkerestük, hogy megtudakoljuk, hogyan, milyen szempontok alapján esett a választás az Insure ’98 Kft.-re, hány ajánlattévő közül lettek ők a befutók. Érdeklődtünk, egyedi megbízásról van-e szó, azaz kizárólag a Szent István-napok őrzés-védelmi, biztonsági feladatainak ellátására szerződtek velük, vagy hosszabb távú keretmegállapodás született. Megkérdeztük azt is, mennyit fizettek az augusztus 20-i programsorozat biztosításáért a szóban forgó vállalkozásnak, vagyis mennyi közpénzt emésztett fel az őrzés-védelem.

A polgármesteri kabinet válaszából kiderült, az önkormányzat beszerzési eljárást folytatott le a rendezvénysorozat hatályos jogszabályok szerinti biztonságának garantálása érdekében, és 20 napos regisztrációs lehetőséget követően három cégnek küldött ajánlattételi felhívást. Kettő nyújtott be ajánlatot, közülük az Insure ’98 Kft.-té volt a kedvezőbb bruttó 2.072.259 forint összegben, ezért esett rájuk a választás. Hozzátették, megtakarítást sikerült elérni, köszönhetően a polgárőrség fokozott bevonásának, illetve a közterület-felügyelet szerepvállalásának is. A kabinet válasza szerint egyébként az önkormányzat a céggel kizárólag ezen rendezvénysorozat biztosítására kötött szerződést.

Megvolt tehát a puding próbája. Még akkor is, ha az állítólagos tojásdobálás érdeklődés hiányában elmaradt…

Fotók: 444.hu-képmentés