Salvini Orbánnal keresi a migránsválság megoldását

Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban pénteken.

Matteo Salvini az interjúban elmondta, a következő napokban személyesen készül találkozni a magyar miniszterelnökkel Milánóban.

„Orbánnal találkozom a szabályok megváltoztatása érdekében” – nyilatkozta Salvini a migrációs politikára utalva.

Hozzátette, jelenleg „nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.

Megjegyezte, a római kormányt „irritálja”, hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagállamok között. Mint mondta, korábban az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át. Matteo Salvini azt üzente, az EU „elfelejtheti”, hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják.

Matteo Salvini ezen nyilatkozata és Sebastian Kurz osztrák kancellár az illegális bevándorlással kapcsolatos friss megszólalásai egyértelműen jelzik, hogy egyre több ország csatlakozik a magyar kormány álláspontjához, és egyre komolyabb a kontinensen a magyar miniszterelnök politikai súlya.