Márki-Zay Péter

A vásárhelyi polgármester a balliberális médiában haknizik pártalapítási produkciójával. Jobboldaliakat szipkázna el. A Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezette Párbeszéd máris beintett neki.

A balliberális médiában folytatta szerdán hakniját Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki egy új ellenzéki párt vagy mozgalom alapítására vonatkozó szándékait az LMP-ből kipottyant Hadházy Ákossal közösen az augusztus 20-i ünnepségsorozat kapcsán tette egyértelművé. Kiderült, jobboldali – vagy annak mondott – politikusokat szeretne „levadászni”. A jelenlegi ellenzéki pártoktól viszont megérkezett az első komoly politikai koki, a Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezette Párbeszéd hívta fel a figyelmet logikai bukfencére.

Egy új ellenzéki pártra vagy mozgalomra van szükség még az idén, de teljes ellenzéki összefogásra is egyúttal, azaz még egy formáció boruljon össze az eddigiekkel: mert aki kimarad, az áruló. Nekem Hódmezővásárhely az első, nem foglalkozom országos politikával, de ha úgy adódik (sokan keresnek meg), akkor persze örömmel veszek részt az új ellenzéki párt szervezésében (vezetésében)

– ezekre a nehezen védhető önellentmondásokra mutatott rá Márki-Zay Péter kommunikációjában az ATV Nap híre című műsora és a Klubrádió telefonos interjúja is szerdán.

– Logikai bukfenc, hogy azért pártosodjunk tovább, hogy végül ne pártosodjunk tovább. Ha Márki-Zay Péternek politikai ambíciói vannak, ha ő személyesen akar bejelentkezni a vezetői pozícióra, akkor úgy tisztességes, ha ezt kimondja, nem arról beszél, hogy új pártra van szükség. Lassan már több párt van az országban, mint állampolgár

– szúrt oda kőkeményen az ATV-ben Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Karácsony Gergely és Szabó Tímea – jelenleg az MSZP farvizén evező – pártja tehát máris beintett Márki-Zay mozgolódásának,

lerántotta a leplet a vásárhelyi városvezető valódi szándékairól, egyúttal figyelmeztette, nem játszik tisztességes játékot.

A Párbeszéd szóvivője szerint egyébként nem valamiféle nem létező dolgot kell kitalálnia az ellenzéki oldalnak, semmiféle új pártra nincs szükség: a létező erők között kell megtalálni a közös pontokat. Emlékeztetett, a Márki-Zayéra kísértetiesen emlékeztető „sztorival” indult nemrég a Momentum is, majd mára eltűnt a süllyesztőben, de a reménykedés ciklusát ébresztette az Együtt, azt megelőzően az LMP is, ám mára megfeneklettek. – A jelenlegi pártokban mind vannak remek gondolatok, a meglévő téglákat kell összegyúrni, a meglévő erőket egyesíteni – üzent az országos politika porondjára igyekvő Márki-Zay Péternek.

Az ugyancsak balliberális Klubrádió biztatására a vásárhelyi polgármester megerősítette, hiába az ellentmondás, hogy egy város vezetőjeként neki elsősorban a helyi közösség ügyeivel kellene foglalkozni, nagyon is „nyitott országos kérdésekben részt venni”. Ismertette is a mestertervet, melyet április 23-án Kálmán Olga azóta megszüntetett Hír TV-s ellenzéki show-jában is belengetett: valamiféle jobboldali pártról álmodik, mely konzervatív, mérsékelt jobboldali vagy keresztény értékrendet vall.

„Ha kellő számban megkeresnek, hogy alapítsunk [egy új pártot], akkor részt fogok venni, erre mindig is nyitott voltam” – fogalmazott.

Más kérdés, hogy akkor mennyiben volt igaz, amit június 14-én az országos és a helyi média mikrofonjai előtt kinyilatkoztatott, miszerint annyira csak a vásárhelyiek dolgaival törődik, hogy „az országos politikában én április 8-a óta abszolút nem vagyok aktív”…

Márki-Zay egyébként látványosan vadászik olyan jobboldali – vagy annak mondott – személyiségekre, akiket maga mellé húzva bejelentkezne az ellenzék vezetői szerepéért. A Klubrádiónak sorolt is egy listát olyan politikusokról, akiket szerinte „csalódtak” a kormánypártokban, vagy akiket „kiraknak” a Fideszből. Újságcikkekre hivatkozva említette Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, Pálinkás József volt MTA-elnököt, az innovációs és kutatásfejlesztési hivatal leváltott elnökét, Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterét, az augusztus 19-i kormányekéző vásárhelyi pódiumbeszélgetés egyik résztvevőjét, valamint Bod Péter Ákost, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnökét, akivel – a hírhedt ellenzéki falfestő aktivista Gulyás Mártont hónuk alá csapva – április 8-a előtt a taktikai szavazást népszerűsítették szerte az országban.

Az ATV Online meg is kereste az említetteket, ám úgy tűnik, közülük csak Jeszenszky kíván egy gyékényen árulni Márki-Zay Péterrel, a többieknek nincsenek efféle elgondolásaik vagy szándékaik. „Ha létrejön még az életemben egy olyan jobbközép párt, mint Antall idején az MDF, majd a Magyar Demokrata Néppárt volt, azt támogatni fogom tanácsokkal, szavazatommal” – közölte. Az egykori külügyért egyébként az ATV Start című reggeli műsorába is behívták, ahol szintén a Márki-Zay-féle pártalapítás mellett lobbizott, mondván: „szükség van egy igazi konzervatív, jobbközép, liberális pártra”.

A legeslegújabb ellenzék (kül)politikai narratívájára valószínűleg komoly hatással bíró Jeszenszky Géza egyébként Hódmezővásárhelyen többek között azt fejtegette: „nem kell félni Brüsszeltől, mert Brüsszel mi magunk vagyunk”, „Brüsszel ha akarna, se tudna nekünk ártani, de nem is akar”, „szemenszedett hazugság, hogy az EU vagy Soros meg akarná szüntetni a nemzeteket, és azok fölött valamiféle szuperállamot hozna létre”. A Gyurcsány Ferenc DK-ja által vallott gondolathoz csatlakozva a nemzetállami jogkörök visszafogása mellett érvelt, mondván: „az Európai Egyesült Államok-koncepció sem olyan ijesztő”.

Gőzerővel szerveződik tehát az új formáció. Talán már csak arra várnak, hogy Botka László is felfedezze keresztény, konzervatív politikai énjét…