Ezentúl nem fogadják az adománykönyket

Ezentúl nem fogadja a könyvadományokat a jelenleg 212 ezer kötettel rendelkező Németh László Városi Könyvtár – tudatták az olvasókkal. Sós Csilla, a bibliotéka igazgatója az okokat is elárulta. A képen egy kosárnyi adománykönyv. Már ezeknek sem jutott más hely.

Már nem tudják hol tárolni, így ezentúl nem fogadja a könyvadományokat a Németh László Városi Könyvtár. Az adományozási kedv egyébként évtizedes jelenség, sokan a hagyatékként birtokukba került könyveket sajnálják kidobni, ezért ajánlották fel a bibliotékának, mások költözés miatt teszik ugyanezt.

– Több mint tíz éve rendszeresen kapunk adományként könyveket, könyvtárakat magánszemélyektől. Ezek vagy hagyatékként kerülnek az adományozókhoz, vagy költözéskor válnak feleslegessé, vagy már ők sem tudják hol tárolni azokat. Becsülendő, hogy úgy gondolják, ezeket a köteteket nem dobják ki, hanem a közgyűjteményünknek ajánlják fel – mondta Sós Csilla. A könyvtárigazgató hozzátette: eddig nagyon örültek a felajánlásoknak.

Ezentúl nem fogadják az adománykönyket 1

Dobozokban, ruháskosarakban érkeztek eddig a könyvadományok. Már nem tudják hová tenni azokat.

– Bár mindenkivel megbeszéltük, hogy az összes felajánlott könyvet mi sem tudjuk az állományunkban elhelyezni, így azokat, melyek jó állapotban megvannak a bibliotékában, eladjuk az évi kétszeri könyvvásárunkon. Ez jellemzően a ’70-es, ’80-es nagy példányszámú könyvtermését érinti – mondta. Sós Csilla azt is elmondta, hogy azokat a könyveket, melyek már elavultak vagy a fenti alkalmakkor sem találnak gazdára, előbb utóbb a MÉH-be viszik. Ez utóbbi, mármint a selejtezés – ahogy az állománygyarapítás is – minden könyvtárra jellemző.

– Ennek ellenére olyan mértékben gyarapodtak az utóbbi évben a könyvadományok, hogy már nem tudjuk hová tenni azokat. A szűkös helyen a saját könyveinkkel is alig férünk. A közelmúltban érkeztek vissza a fiókhálózatunk kötetei. A könyvár nem csak szűk, de a műszaki állapota is rossz, beáznak például a raktáraink is, így nem tudunk megfelelő helyet biztosítani a könyvadományokat, ezért köszöntük meg az eddigi felajánlásokat azzal, sajnos ezeket többé nem tudjuk fogadni – mondta Sós Csilla, a Németh László Városi Könyvtár igazgatója.